Franţa urmează să transforme în perioada următoare data de 24 aprilie în ”Ziua naţională a comemorării genocidului armean”, a anunţat marţi, în faţa comunităţii armene, şeful statului Emmanuel Macron, o decizie pe care Turcia a ”condamnat-o puternic” miercuri, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Exprimându-se la dineul anual al Consiliului de Coordonare a Organizaţiilor Armene din Franţa (CCAF), Macron şi-a onorat astfel promisiunea din campanie de a înscrie în calendarul francez o zi a comemorării genocidului armean - un gest pe care armenii din Franţa îl aşteptau cu nerăbdare.

”Condamnăm şi respingem tentativele domnului Macron, care se confruntă cu probleme politice în ţara sa, de a salva situaţia transformând evenimente istorice în material politic”, a declarat, citat într-un comuniat, un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin.

Franţa a recunoscut în mod oficial, în 2001, genocidul armean, comemorat oficial anual la 24 aprilie în Armenia şi în Nagorno Karabah.

Potrivit Erevanului, 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în mod sistematic la sfârşitul Imperiului Otoman, din 1915 în 1917.

Ankara recunoaşte că un număr mare de armeni a fost ucis de către urci în această perioadă, însă contestă ideea că ar fi existat o voinţă sistematică de a-i extermina, respingând astfel termenul ”genocid”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.