Preşedintele francez Emmanuel Macron anunţă joi, la Marcoussis, în Essonne, că vrea ”să inoveze” şi ”să privească în faţă cererea democratică”, înainte de a lansa un Consiliu Naţional al Refondării (CNR), cu uşile închise, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El anunţă că vrea să-i facă pe francezi să fie ”mai asociaţi” acţiunii publice.

Acest lucru urmează să aibă loc pe două căi, anunţă el, şi anume printr-o consultare online şi referendumuri viitoare.

În urma Marii Dezbateri Naţionale care a permis, afirmă el, ”apariţia multor întrebări”, în pofida a numeroase critici de atunci, locatarul Palatului Élysée anunţă deschiderea, începând de săptămâna viitoare, a unei ”consultări naţionale” online.

Această consultare naţională urmează să permită ”dezbateri pe teren”, în deplină ”transparenţă” şi ”deschidere”.

Referendumurile - evocate de către Emmanuel Macron în ultimii cinci ani, însă fără să fi avut loc -, urmează să aibă eventual loc în urma CNR.

”Nu exclud nimic”, a declarat şeful statului, care vrea să aibă loc un proces colectiv, ”un consens şi în acelaşi timp o parte de acţiune”.

”Aşadar, da, asta poate conduce la referendumuri”, a declarat el.

”Vreau să ne repunem compatrioţii în centrul marilor alegeri ale naţiunii. Trebuie ca apoi să prezentăm (lucrările CNR), pentru ca ei să se poată exprima asupra acestor alegeri mari, acestor transformări mari”, a anunţat el.

Emmanuel Macron a subliniat în mai multe rânduri, în pofida scepticismului aproape întregii clase politice, că CNR va permite ”lansarea acţiunii concrete în viitoarele luni”, prin ”variante locale”. Cu atât mai rău pentru ”cele şi cei care au decis să nu participe. este alegerea lor, o respect, uşa va fi mereu deschisă”, a dat el asigurări.

”Toate asociaţiile aleşilor sunt prezente”, dar şi o ”mare parte a organizaţiilor sindicale”, anunţă el.

”Atunci când ai un mandat, ai mundat să reprezinţi, să vorbeşti şi să vii să spui că nu eşti de acord. Dacă nu eşti acolo, nu trebuie să vii după aia şi să spui că nu ai fost consultat, că e prea abrupt, prea aşa ori aşa. Se zice că absenţii greşesc întotdeauna”, apreciază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.