Preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit în cadrul discursului său de învestire de sâmbătă despre războiul din Ucraina. El a afirmat că Franţa trebuie să ”acţioneze pentru a evita” orice escaladare a conflictului şi a promis că ”ajută democraţia şi curajul” să triumfe, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul francez a declarat că prin faptul că a fost reales în funcţia de preşedinte, Franţa a ales ”un proiect de independenţă într-o lume destabilizată”.

”Acolo unde multe popoare au ales retragerea, cedând uneori tentaţiei naţionaliste, nostalgiei trecutului, sirenelor ideologiilor ale căror graniţe credeam că le-am părăsit în secolul precedent, poporul francez au ales un proiect clar şi explicit. Un proiect republican şi european", a adăugat Macron.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

”Rareori lumea şi ţara noastră s-au confruntat cu o astfel de conjuncţie de provocări”, a spus Macron, referindu-se la războiul din Ucraina, pandemia de Covid-19 şi încălzirea globală. ”În aceste vremuri tulburi, să fim slujitori ai legii şi sclavi ai datoriei”, a adăugat el, citându-l pe Victor Hugo.

”Facem apel la o acţiune fermă” pentru ”a fi o naţiune mai independentă”, a continuat preşedintele francez.

La sfârşitul ceremoniei, Emmanuel Macron a ieşit în parc pentru a trece în revistă trupele pe acordurile imnului naţional La Marseillaise, dar şi a cântecului ”Terre et mer” a Bagad de Lann-Bihoué, care aduce un omagiu soldaţilor ucişi în operaţiunile din Sahel, relatează Le Figaro.

Prezenţa a 160 de militari în cadrul ceremoniei de învestire ”este semnificativă în contextul războiului din Ucraina, dar şi pentru concepţia lui Emmanuel Macron cu privire la importanţa Armatei Franceze şi a rolului Preşedintelui Republicii ca şef al Forţelor armate”, a explicat istoricul Jean Garrigues.

În luna aprilie, Macron a devenit primul preşedinte în exerciţiu reales în Franţa în două decenii, învingând-o pe candidata de extremă dreapta Marine Le Pen. Macron i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la câteva zile după ce a câştigat alegerile prezidenţiale că sprijinul militar francez pentru Ucraina, pe lângă asistenţa umanitară, ”va continua să crească”.

”Preşedintele Republicii i-a reafirmat preşedintelui Zelenski dorinţa de a lucra activ în timpul celui de-al doilea mandat pentru a restabili suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, menţinând întotdeauna o strânsă coordonare cu partenerii şi aliaţii săi europeni”, se arăta într-un comunicat al Palatului Elysee din luna aprilie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.