Preşedintele francez Emmanuel Macron a ieşit luni seara în mulţime, care-şi exprima nemulţumirea printr-un ”concert de caserole”, după ce a susţinut o alocuţiune solemnă, şi s-a oprit să discute cu un grup de tineri în Paris, o scenă filmată şi difuzată pe reţele de socializare, în care şeful statului francez a cântat alături de protestatari un cântec din Pirinei, ”Le refuge”, relatează Le Figaro care scrie că a autentificat înregistrare video. Aplicaţia pe care au folosit-o pentru a cânta a fost înfiinţată de acticişti de extremă dreapta şi difuzează cântece fasciste şi naziste, scrie presa franceză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această înregistrare video ar putea fi considerată aproape un trucaj, dar a avut loc în realitate, comentează cotidianul.

În timpul unei plimbări împreună cu soţia sa Brigitte macron, şeful statului francez a fost interpelat de acesşti tineri.

Ei au insistat, iar el a cedat şi a cântat acest cântec din coplăria sa, pe care l-a cântat în iulie, cu bereta pe cap, înconjurat de ciobani din Pirinei.

”Ieşeam atunci de la o repetiţie şi ne îndreptam, cântând Ninon (un cântec de vânătoare), către barul nostru obişnuit, situat în cartierul Saint-Germain-des-Prés”, povesteşte plin de entuziasm Édouard, unul dintre tinerii de luni seara.

”Am dat din înmtâmplare peste gărzile de corp ale lui Emmanuel Macron, care se plimba împteună cu soţia sa în cartier. Unul dintre noi a început să cânte spontan Le refuge”, declară el.

”Indiferent de poziţia noastră politică, este impresionant să te întâlneşti faţă în faţă cu şeful statului şi mai ales să împărtăşeşti un moment cu el”, comentează Édouard. ”Cîntecul uneşte”, subliniază el.

Tânărul declară Le Figaro că face parte din Corul Saint-Longin, un grup de prieteni pasionaţi de cântece religioase şi regionale.

Cei aproximativ 15 tineri a găcit versurile pe aplicaţia ”Canto”, potrivit înregistrării video.

Înregistrarea a fost postată prima oară pe pagina de Facebook a ”Proiectului Canto”, luni noaptea.

”Numai mafia şi Projet Canto îl pot şantaja (faire chanter, în franceză, un joc de cuvinte) pe un şef de stat!”, se arată în postare.

Potrivit presei franceze, aplicaţia a fost înfiinţată de acticişti de extremă dreapta şi difuzează cântece fasciste şi naziste.

Platforma, pe care se află cântece tradiţionale franceze, este anchetată intern, de ani de zile, de centrul naţional al Muzicii, aflat sub tutela Ministerului francez al Culturii, care acordă subvenţii.

Anchetab vizează să controleze conţinutul aplicaţiei, pentru a se asigura că nu conţine cântece rasiste, antisemite sau care îndeamnă la ură.

Anturajul lui Emmanuel Macron a declarat că şeful statului ”nu poate cunoaşte antecedentele fiecărei persoane cu care discută”.

Emmanuel Macron entonne un chant pyrénéen à Paris, peu après son allocutionâ
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.