Statele Unite au continuat să preseze Israelul să facă mai mult pentru a proteja civilii palestinieni în timpul unei ofensive violente împotriva militanţilor Hamas în Gaza, chiar dacă Washingtonul a respins prin veto o cerere a Consiliului de Securitate al ONU privind o încetare imediată a focului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luptele au escaladat şi bilanţul victimelor palestiniene a crescut vineri, Israelul lovind enclava de la nord la sud, într-o fază extinsă a războiului de două luni împotriva grupării islamiste Hamas.

Denunţând un "coşmar umanitar în spirală", secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că niciun loc din Gaza nu mai este sigur pentru civili, cu câteva ore înainte ca SUA să se opună prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate, susţinută de marea majoritate a membrilor săi, care cerea o încetare a focului umanitar în Gaza.

Votul a lăsat Washingtonul izolat din punct de vedere diplomatic în cadrul Consiliului format din 15 membri. Treisprezece membri au votat în favoarea proiectului de rezoluţie înaintat de Emiratele Arabe Unite, în timp ce Marea Britanie s-a abţinut.

Adjunctul ambasadorului SUA la ONU, Robert Wood, a declarat în faţa Consiliului: "Nu susţinem apelul acestei rezoluţii pentru o încetare a focului nesustenabilă, care nu va face decât să planteze seminţele pentru următorul război."

Statele Unite şi Israelul se opun unei încetări a focului, spunând că aceasta ar fi doar în beneficiul Hamas, pe care Israelul a jurat să o anihileze ca răspuns la atacurile 7 octombrie.

În schimb, Washingtonul sprijină "pauzele", cum ar fi oprirea de şapte zile a luptelor, în urma căreia Hamas a eliberat unii ostatici şi a crescut fluxul de ajutor umanitar. Acordul a fost rupt la 1 decembrie.

Trimisul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a declarat în faţa consiliului că votul înseamnă că "milioane de vieţi palestiniene atârnă în balanţă".

Ezzat El-Reshiq, un membru al biroului politic al Hamas, a condamnat veto-ul american ca fiind "inuman".

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat: "O încetare a focului va fi posibilă doar cu returnarea tuturor ostaticilor şi distrugerea Hamas".

La Washington, Casa Albă a declarat vineri că Israelul ar putea face mai mult pentru a reduce numărul victimelor civile şi că SUA împărtăşeşte preocupările internaţionale cu privire la situaţia umanitară din Gaza.

"Cu siguranţă recunoaştem cu toţii că se poate face mai mult pentru a încerca să reducem numărul victimelor civile", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională de la Casa Albă, John Kirby.

Joi, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a afirmat că este imperativ ca Israelul să ia măsuri pentru a proteja populaţia civilă din Gaza. "Şi rămâne un decalaj între... intenţia de a proteja civilii şi rezultatele reale pe care le vedem pe teren", a declarat el într-o conferinţă de presă.

Descriind situaţia ca fiind "la un punct de cotitură", Guterres a declarat că prăbuşirea sistemului umanitar din Gaza ar putea duce la o prăbuşire completă a ordinii publice. Majoritatea locuitorilor din Gaza sunt acum strămutaţi, spitalele sunt pline şi alimentele se epuizează.

Atât locuitorii, cât şi armata israeliană au raportat o intensificare a luptelor atât în zonele de nord, unde Israelul declarase anterior că trupele sale şi-au încheiat în mare parte misiunea luna trecută, cât şi în sud, unde au organizat un nou asalt în această săptămână.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.