Lupta împotriva Hamas "trebuie să fie fără milă, dar nu fără reguli", l-a avertizat preşedintele francez Emmanuel Macron pe premierul israelian Benyamin Netanyahu cu care s-a întâlnit marţi la Ierusalim şi căruia i-a propus ca o coaliţie internaţională să lupte împotriva tuturor organizaţiilor teroriste, relatează Le Figaro şi Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

"Suntem democraţii (...) care respectă legile războiului", a spus preşedintele francez, cerând Israelului să favorizeze ajutorul umanitar şi să nu ia drept ţintă civilii din Gaza.

Prioritatea democraţiilor este de a "învinge grupurile teroriste", a arătat apoi Macron. Preşedintele francez a ţinut să "reamintească tuturor dreptul legitim al Israelului de a se apăra".

"Este o cauză justă. Punct", i-a spus preşedintele francez lui Benyamin Netanyahu, referindu-se atât la Hamas, cât şi la Daesh şi al-Qaida.

Emmanuel Macron propune Israelului ca alianţa împotriva Statului Islamic "să poată lupta şi împotriva Hamas" şi a cerut totodată "o relansare decisivă a procesului politic cu palestinienii".

Macron a subliniat că Franţa este alături de Israel în lupta sa împotriva Hamas, "un grup terorist al cărui obiectiv este chiar distrugerea statului Israel", ca şi împotriva tuturor celorlalte grupuri teroriste. "De aceea, Franţa este pregătită ca alianţa internaţională în lupta împotriva Daesh (ISIS) să participe şi la lupta împotriva Hamas", a declarat preşedintele francez, referindu-se la coaliţia internaţională desfăşurată în prezent în Irak şi Siria.

"Le propun partenerilor noştri internaţionali să construim o coaliţie regională şi internaţională pentru a lupta împotriva acestor grupuri teroriste care ne ameninţă pe toţi", a declarat el după discuţiile cu uşile închise purtate cu premierul israelian.

Emmanuel Macron a avertizat, de asemenea, Hezbollahul şi Iranul în privinţa tentaţiei de a deschide noi fronturi în acest conflict, date fiind tensiunile sporite la frontiera nordică a Israelului cu Libanul. "Îi avertizez pe Hezbollah, regimul iranian, pe Houthis din Yemen şi pe toate facţiunile din regiune care ameninţă Israelul să nu îşi asume riscul nechibzuit de a deschide noi fronturi. A face acest lucru ar însemna să deschidem uşa unei conflagraţii regionale din care toată lumea ar ieşi învinsă", a declarat el. "Să facem tot posibilul pentru a evita să adăugăm lacrimi la lacrimi şi sânge la sânge”, a îndemnat şeful statului francez.

Preşedintele francez a continuat spunând că "securitatea Israelului nu poate fi de durată fără o relansare decisivă a procesului politic cu palestinienii". El a subliniat că Hamas "nu este campionul cauzei palestiniene", iar cauza palestiniană trebuie să fie ascultată "cu raţiune".

În opinia sa, stabilitatea regiunii, revenirea la normalizarea care se întrezărea la orizont nu va fi garantată decât dacă răspunsul Israelului la violenţe, evident bazat pe securitate şi implacabil în faţa grupurilor teroriste, nu comportă şi un scop politic. Iar prima condiţie pentru existenţa şi securitatea Israelului este acceptarea dreptului legitim al palestinienilor de a avea un teritoriu şi un stat, care să trăiască în pace şi securitate alături de Israel, a arătat Macron.

Vorbind alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul Benjamin Netanyahu a comparat, la rândul său, atacul din 7 octombrie al Hamas cu Holocaustul. "Hamas a măcelărit, Hamas a decapitat, Hamas a ars copii de vii, Hamas a violat, Hamas a răpit ostatici. La fel ca în cel de-al Doilea Război Mondial, când francezii au sprijinit rezistenţa antinazistă, astăzi comunitatea internaţională se uneşte în sprijinul Israelului. Barbaria Hamas îi ameninţă pe evrei, ameninţă Orientul Mijlociu, ameninţă Europa, ameninţă lumea", a arătat Netanyahu, citat de The Times of Israel.

Premierul israelian a numit Gaza drept "o enclavă a ISIS".

"Facem tot ceea ce trebuie să facem pentru a distruge Hamas în Gaza. Le vom dezmembra maşina de teroare, le vom dezmembra structura politică. Vom depune toate eforturile pentru a ne elibera ostaticii. Şi vom depune toate eforturile pentru a ţine civilii palestinieni departe de pericol", a promis premierul israelian.

"Hamas trebuie să fie distrus", a subliniat încă o dată Netanyahu obiectivul principal al războiului.

"Nu vom lăsa nicio piatră neîntoarsă pentru siguranţa compatrioţilor noştri", a promis Emmanuel Macron după ce Benjamin Netanyahu a vorbit, la rândul său, pe tema siguranţei comunităţii evreieşti din Franţa.

Emmanuel Macron îi propune Israelului ca coaliţia împotriva Statului Islamic "să poată lupta şi împotriva Hamas" şi face apel la "o relansare decisivă a procesului politic cu palestinienii".



viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.