Preşedintele Belarusului Aleksandr Lukaşenko a declarat că, dacă orice altă ţară ar dori să se alăture uniunii Rusia-Belarus, pot exista "arme nucleare pentru toată lumea", transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia a avansat săptămâna trecută cu planul său de trimitere de arme nucleare tactice în Belarus, fiind prima oară când Kremlinul trece la desfăşurarea unor astfel de focoase nucleare în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, ceea ce a stârnit îngrijorări în Occident.

Într-un interviu acordat duminică seara târziu televiziunii ruse de stat, Lukaşenko, cel mai apropiat aliat al preşedintelui Vladimir Putin dintre vecinii Rusiei, a declarat că trebuie "înţeles din punct de vedere strategic" că Minskul şi Moscova au o şansă unică de a se uni.

"Nimeni nu se opune ca Kazahstanul şi alte ţări să aibă aceleaşi relaţii strânse pe care le avem cu Federaţia Rusă", a menţionat Lukaşenko. "Dacă cineva este îngrijorat ... (atunci) este foarte simplu: alăturaţi-vă statului de uniune al Belarusului şi Rusiei. Asta e tot: vor exista arme nucleare pentru toată lumea", a adăugat liderul din Belarus.

El a precizat însă că acesta este punctul său de vedere - nu cel al Rusiei.



Rusia şi Belarus fac parte în mod oficial dintr-un stat unional, o uniune şi o alianţă fără frontiere între cele două foste republici sovietice. Rusia a folosit teritoriul Belarusului ca rampă de lansare pentru invadarea vecinului lor comun, Ucraina, în februarie anul trecut, iar de atunci cooperarea lor militară s-a intensificat, cu exerciţii comune de antrenament pe teritoriul belarus. Duminică, Ministerul belarus al Apărării a anunţat că încă o unitate de sisteme mobile de rachete sol-aer S-400 a sosit de la Moscova, urmând ca sistemele să fie pregătite pentru serviciul de luptă în curând.

CITEȘTE ȘI Lukaşenko, spitalizat ”de urgenţă” la Moscova, după o întâlnire cu Putin, anunţă opozantul belarus Valeri Ţepkalo, un fost amabsador în SUA

PREŞEDINTELE KAZAHSTANULUI: "AM APRECIAT GLUMA SA"

Preşedintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev - al cărui stat de 20 de milioane de locuitori, cu legături istorice strânse cu Moscova, a refuzat să recunoască anexarea de către Rusia a unor părţi din Ucraina - a respins invitaţia lui Lukaşenko de a se alătura uniunii.

"Am apreciat gluma sa", a declarat Tokaev, citat de biroul său de presă într-o postare pe Telegram. Astana a transmis că Kazahstanul este deja membru al unui bloc comercial mai larg condus de Rusia, Uniunea Economică Eurasiatică, astfel încât nu este necesară o integrare suplimentară.

"În ceea ce priveşte armele nucleare, nu avem nevoie de ele, deoarece am aderat la Tratatul de neproliferare nucleară şi la Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare", a spus Tokaev într-o remarcă, notează Reuters, care ar putea fi interpretată ca o înţepătură la adresa Moscovei şi a Minskului.

"Rămânem angajaţi faţă de obligaţiile noastre în cadrul acestor documente internaţionale", a punctat liderul din Kazahstan.

CITEȘTE ȘI Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a criticat de faţă cu Putin uniunea economică cu Rusia. Cum a reacţionat liderul de la Kremlin




 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.