Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko se afla luni într-o vizită în Rusia, pentru a se întâlni cu omologul său Vladimir Putin, cu obiectivul de a obţine susţinerea Moscovei, după al cincilea weekend consecutiv de manifestaţii care-i cer demisia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unor date de urmărire a zborurilor, avionul preşedintelui belarus a aterizat în staţiunea balneară Soci, la malul Mării Negre, unde Putin primeşte adesea demnitari aflaţi în vizită.

Aleksandr Lukaşenko, care se confruntă cu cea mai gravă criză politică din cei 26 de ani de când se află la putere, caută să obţină susţinerea economică şi militară a Moscovei, cu speranţa de a înclina balanţa în favoarea sa.

Opoziţia belarusă denunţă rezultatul alegerilor prezidenţiale de la 9 august - şi anume realegerea cu 80% din voturile exprimate a lui Lukaşenko -, despre care spune că au fost ”trucate”.

După alegeri, mii de oameni au fost arestaţi, iar aproape toţi liderii principali ai opoziţiei se află în detenţie, au fost deportaţi sau nevoiţi să fugă din ţară.

Duminică, peste 100.000 de manifestanţi au ieşit în stradă la Minsk, scandând ”Eşti un şobolan!”, adresându-se preşedintelui belarus.

Poliţia a anunţat că a arestat 774 de persoane la manifestaţii în întreaga ţară.

Vladimir Putin a anunţat luna trecută că a înfiinţat o ”forţă de poliţie de rezervă”, la cererea lui Aleksandr Lukaşenko, dar că aceasta va fi desfăşurată numai în caz de nevoie.

Rusia trimite luni paraşutişti în Belarus, în cadrul unui exerciţiu militar comun - ”Fraternitatea slavă” - care se desfăşoară până la 25 septembrie, a declarat pentru RIA Novosti Ministerul rus al Apărări.

Rusia a propus, de asemenea, o restructurare a datoriei Belarusului şi susţinerea sistemului bancar belarus.

Lukaşenko, care întreţine relaţii dificile cu Putin, consideră că preşedintele rus l-ar putea ajuta cu preţul unei consolidări a dominării fostei republici sovietice de către Moscova.

Rusia a exercitat mult timp presiuni în vederea unei integrări economice mai strânse a celor două ţări - inclusiv printr-o monedă comună.

În pofida reticenţei lui Lukaşenko faţă de planurile ruseşti, liderul balarus ar putea să ajungă într-o poziţie foarte precară în cazul în care nu obţine susţinerea Moscovei, dacă manifestaţiile din ţara sa iau amploare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.