Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat că Belarusul a început să primească armament nuclear tactic rusesc, iar unele dintre aceste arme sunt de trei ori mai puternice decât bombele lansate de către Statele Unite la Hiroshima şi Nagasaki, în 1945, susţine el, declaraţii prin care-l contrazice pe omologul său rus Vladimir Putin, care anunţa vineri că desfăşurarea acestui tip de armament este prevăzută la începutul lui iulie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre prima desfăşurare anunţată de armament nuclear rus în afara teritoriului rus, de la implozia fostei Uniuni Sovietice, în 1991, în plin Război rus în Ucraina şi în plină confruntare cu Occidentul.

”Avem rachete şi bombe pe care le-am primit de la Rusia”, a anunţat Aleksandr Lukaşenko marţi, într-un interviu acordat postului public de televiziune Rossiya-1, postat pe canalul pe Telegram al agenţiei oficiale belaruse de presă Belta.

”Bombele sunt de trei ori mai puternice decât cele (lansate) la Hiroshima şi Nagasaki”, a subliniat el, pe un drum forestier, încadrat de numeroase vehicule militare.

”Imediat ce armele vor fi aduse aici, ele vor fi desfăşurate în tot Belarusul. Avem numeroase instalaţii de stocare. Avem multe. Am restaurat deja cinci sau şase. Vom restaura şi altele. Armele vor fi desfăşurate în toată ţara. Nu le vom ţine în acelaşi loc”, a declarat el ulterior, în acest interviu.

Lukaşenko sugerează prin aceste declaraţii că desfăşurarea armamentului nuclear rus a început, este în curs, dar nu s-a încheiat.

Preşedinele belarus îl contrazice prin aceste declaraţii pe omologul său rus, care anunţa vineri că această desfăşurare urmează să aibă loc la începutul lui iulie, după restaurarea instalaţiilor de stocare.

”Aşa cum ştiţi, amenajarea instalaţiilor (de stoacre a armelor nucleare) se va încheia la 7 sau 8 iulie, iar noi vom lua imediat măsuri de desfăşurare a armelor respective pe teritoriul dumneavoastră”, îi spunea Vladimir Putin interlocutorului său belarus Aleksandr Lukaeşno, la Soci, în sud-vestul Rusiei, la 9 iunie.

La sfârşitul lui mai, Aleksandr Lukaşenko anunţa că transferul armamentului nuclear a început.

”Transferul încărcăturilor nucleare a început. Asta a început deja”, anunţa el.

Alt punct de fricţiune între cei doi priveşte controlul rus al acestui armament nuclear tactic.

”Ei spun că astea sunt arme ruseşti şi că Belarusul nu le va putea folosi fără Rusia. Ascultaţi, dacă izbucneşte un război mare, eu nu voi pierde timpul. Voi lua telefonul şi îl voi suna oriunde ar fi. El mă poate suna şi voi răspunde oricând. Nu este o problemă de coordonare de grevă. Nu e nimic de spus aici. Am încheiat deja acordurile corespunzătoare. Fie ca inamicii, Olia, să tremure în cizme”, a declarat marţi Lukaşenko.

Vladimir Putin a reafirmat vineri că Rusia va deţine controlul armamentului nuclear tactic desfăşurat pe teritoriul belarus.

El anunţa această desfăşurare la 25 martie, percepută imediat, în plin război în Ucraina, un semn al unei escaladări între Rusia şi Occident.

La 24 februarie 2022, forţe ruse au invadat Ucraina, din Belarus, aliatul Moscovei.

Armamentul nuclear tactic - mai ”slab” decât cel strategic - poate fi considerat un armament care poate fi folosit şi nu doar un armament de disuasiune.

El este, însă, incomparabil mai puternic decât orice tip de armament convenţional folosit pe câmpul de luptă şi depăşeşte cu mult puterea armamentului de acest tip folosit în 1945.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.