Preşedintele Belarusului Aleksandr Lukaşenko a cerut, vineri, o încetare imediată şi necondiţionată a focului în războiul din Ucraina, avertizând în caz contrar că Rusia va fi nevoită să folosească "cea mai teribilă armă", dacă se va simţi ameninţată, relatează Reuters şi CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este necesar să se oprească ostilităţile şi să se declare un armistiţiu care să interzică ambelor părţi să deplaseze grupuri de trupe şi să transfere arme, muniţii, forţe şi echipamente", a declarat Lukaşenko. "Totul trebuie oprit, îngheţat", a spus el.

"Este imposibil să învingi o putere nucleară. Dacă liderii ruşi înţeleg că situaţia ameninţă să provoace dezintegrarea Rusiei, vor folosi cea mai teribilă armă. Acest lucru nu poate fi permis", a avertizat preşedintele Belarusului.

Kremlinul a spus că a luat act de sfatul lui Lukaşenko şi a menţionat că Putin şi Lukaşenko vor avea ocazia să discute despre asta săptămâna viitoare, dar a subliniat că situaţia din Ucraina nu s-a schimbat. "În Ucraina, nu s-a schimbat nimic. Operaţiunea militară specială continuă pentru că în acest moment este singura modalitate de a atinge obiectivele cu care se confruntă ţara noastră", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o discuţie cu jurnaliştii.

La rândul său, Ucraina a respins oferta Minskului de a intermedia o încetare a focului.  Mikhailo Podoliak, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, a respins apelurile preşedintelui belarus Alexander Lukaşenko pentru o încetare imediată a focului cât timp forţele ruseşti continuă să ocupe teritoriul ucrainean. "Orice încetare a focului va însemna dreptul (Federaţiei Ruse) de a rămâne în teritoriile ocupate. Acest lucru este total inadmisibil", a declarat Podoliak. Ucraina "are dreptul să deplaseze trupe şi echipamente pe teritoriul său, după cum consideră necesar", a punctat el.

Rusia a folosit Belarusul ca platformă de lansare pentru invazia sa din februarie anul trecut, iar Kievul spune că Rusia continuă să folosească spaţiul aerian belarus pentru atacuri cu drone şi rachete împotriva Ucrainei.

Belarusul a declarat de mai multe ori că nu va intra în război, dar organizează în mod regulat exerciţii militare comune de antrenament cu forţele ruseşti.

În plus, Aleksandr Lukaşenko a spus vineri că a intensificat discuţiile cu Putin despre desfăşurarea de arme nucleare tactice şi strategice în ţara sa,  pentru a face faţă ameninţărilor venite din partea aliaţilor occidentali ai Ucrainei, despre care susţine că plănuiesc o lovitură de stat împotriva sa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.