Luigi Di Maio a demisionat miercuri de la conducerea Mişcării Cinci Stele, (M5S, antisistem), aflată la putere în Italia împreună cu Partidul Democrat (PD, centru-stânga), decizie care scoate în evidenţă disensiunile profunde din partid şi care amplifică incertitudinile pentru coaliţia de guvernare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi, îmi ofer demisia de la conducerea Mişcării Cinci Stele”, a spus Di Maio membrilor de partid, la un eveniment organizat pentru prezentarea unei noi structuri de liderilor regionali ai formaţiunii politice.

 Di Maio a spus că Vito Crimi, şeful comisiei pentru regulament intern al Mişcării Cinci Stele, va prelua conducerea interimară, până când va fi ales un lider nou, la un congres al partidului care va fi organizat în lunile următoare.

Demisia nu va duce probabil la căderea guvernului, dar scoate în evidenţă diviziunile profunde din cadrul partidului şi aduce noi incertitudini în relaţiile deja fracţionate cu partenerul de coaliţie, Partidul Democrat.

Randamentele obligaţiunilor guvernamentele italiene au crescut miercuri cu 0,05 - 0,08 puncte procentuale în urma informaţiilor legate de  demisia lui Di Maio, în timp ce costul asigurării expunerii la datoriile suverane ale Italiei a crescut la rândul său.

În primele sale comentarii după preluarea conducerii partidului Mişcarea Cinci Stele, Crimi, un proeminent senator, a spus că plecarea lui Di Maio nu va avea impact asupra stabilităţii guvernului.

Premierul Giuseppe Conte a emis un comunicat cu un mesaj similar.

Demisia lui Di Maio, care va rămâne ministru de Externe, survine cu câteva zile înainte de alegerile regionale din Emilia Romagna, unde partidul de dreapta Liga ameninţă să pună capăt dominaţiei neîntrerupte de 75 de ani a PD.

Rezultatul alegerilor ar putea pune în pericol supravieţuirea guvernului aflat la conducerea Italiei de cinci luni.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.