Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări sâmbătă că pregătiri în vederea unui summit cu Kim Jong Un decurg ”foarte bine”, în urma unei conversaţii la telefon cu preşedintele sud-coreean, care tocmai s-a întâlnit cu liderul nord-coreean, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tocmai am avut o lungă şi foarte bună conversaţie cu preşedintele Moon din Coreea de Sud. Lucrurile decurg foarte bine, data şi locul întâlnirii cu Coreea de Nord sunt pe cale să fie stabilite”, a scris preşedintele într-un mesaj pe Twitter.

Donald Trump a anunţat de asemenea că l-a informat pe premierul japonez Shinzo Abe ”despre negocierile în curs”.

Preşedintele american urmează să se întâlnească cu Kim Jong Un până în iunie, într-un summit istoric.

Noul său şef al diplomaţiei Mike Pompeo s-a întâlnit - pe când încă mai era la conducerea CIA - cu liderul nord-coreean, în weekendul Paştelui, în cadrul unei misiuni ţinute secrete o vreme.

Donald Trump a anunţat vineri că ”două sau trei” locuri sunt avute în vedere în privinţa întâlnirii sale cu Kim Jong Un, după care a evocat ”două ţări” posibile. El a vorbit anterior de cinci locuri.

Un summit istoric a avut loc vineri între Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, în cursul căruia cei doi lideri s-au angajat să acţioneze în favoarea ”denuclearizării” peninsulei şi unei păci permanente.

Locatarul Casei Albe a revenidcat sâmbătă un rol important în summitul istoric între cele două Corei, scrie The Associated Press.

El se află de-acum în faţa sarcinii de a-i ajuta pe liderii coreeni să-şi transforme această viziune - îndrăzneaţă dar vagă - a unei păci în realitate după mai bine de şase decenii de ostilitate.

El se confruntă cu o percepţie nu tocmai măgulitoare referitoare la capacitatea sa de a conduce acest tip de negocieri de pace şi cu privire la şansa sa de reuşită acolo unde predecesorii săi au eşuat.

În plus, există întrebări cu privire la voinţa reală a lui Kim Jong Un de a renunţa la armamentul armamentul nuclear, cu care regimul s-a dotat după decenii de eforturi, comentează AP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.