Violenţe între protestatari de extremă dreapta şi manifestanţi antirasism au avut loc, sâmbătă, la Londra, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatarii de extremă dreapta s-au strâns susţinând că vor să  apere monumentele luate ca ţintă de manifestanţii antirasism pentru legăturile cu istoria colonialismului.

În Trafalgar Square, poliţiştii au separat două grupuri de câte aproximativ o sută de persoane, care scandau de-o parte: “Black lives matter”, iar cealalte insulte rasiste.  Unii manifestanţi au aruncat cu sticle şi cu alte obiecte şi au folosit dispositive pirotehnice.

Au fost vizaţi de vizaţi de violenţa  protestatarilor şi poliţiştii.

În centrul Londrei s-au strâns mii de oameni, în ciuda avertismentelor de evitare a manifestaţiilor, notează şi bbc.com.

Poliţia britanică a anunţat că protestele trebuie să se termine până la ora 16.00 GMT şi că a impus unele restricţii pentru manifestanţi. “Orice persoană care consideră că poate comite un delict sau vandaliza ceva va fi arestată”, a precizat un reprezentant al poliţiei.

În mai multe ţări din lume au avut loc în ultima perioadă proteste antirasism, după moartea americanului de culoare George Floyd, la Minneapolis. Floyd a decedat după ce un poliţist s-a pus cu genunchiul pe gâtul său timp de aproape nouă minute.

În Marea Britanie, peste 70 de monumente considerate că „omagiază rasismul şi sclavia” au ajuns să fie vizate de controversata campanie „Înlăturaţi rasiştii/ Topple The Racists”. În lista de pe site-ul toppletheracists.org sunt incluse zeci de repere, de la „Bodmin Beacon” al lui Sir Walter Raleigh Gilbert la memorialul Lordului Kitchener din Insula Orkney.

Organizatorii campaniei au spus că au fost inspiraţi de „acţiunea directă a locuitorilor din Bristol”, care au dărâmat săptămâna trecută de pe soclu statuia negustorului de sclavi Edward Colston, care a fost apoi aruncată în râu.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.