China a ameninţat marţi cu ”consecinţe” după ce Regatul Unit şi-a suspendat tratatul privind extrădarea cu Hong Kongul, în semn de protest faţă de impunerea unei legi a securităţii controversate în fost acolonie britanică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această decizie britanică, luată luni, ameninţă să pună la grea încercare relaţiile chinezo-britanice, deja tensionate, în contextul în care Regatul Unit a ales să interzică orice echipament Huawei 5G în reţelele britanice, iar politicieni britanici critică China din cauza tratamentului aplicat minorităţilor etnice în regiunea Xinjiang.

Ambasada Chinei în Marea Britanie critică, într-un comunicat postat pe site, suspendarea tratatului şi avertizează că ”partea britanică merge şi mai departe în direcţia greşită”.

”China îndeamnă partea britanică să înceteze imediat să se amestece în afacerile Hong Kongului, care sunt afacerile interne ale Chinei”, se arată în această declaraţie, atribuită unui purtător de cuvânt anonim al ambasadei.

”Regatul Unit va suporta consecinţele, dacă insistă să meargă pe calea greşită”, ameninţă ambasada.

Suspendarea tratatului de extrădare al Regatului Unit intervine în urma unor măsuri similare adoptate decătre Statele Unite, Canada şi Australia.

Şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab a confirmat decizia în Parlament, luni, în pofida reacţiei Beijingului, care a evocat o gravă eroare de politică extrenă şi riscul unor represalii.

”Guvernul a decis să suspende tratatul de extrădare imediat şi pe o perioadă nedeterminată”, a anunţat Raab, adăugând că legea securităţii naţionale promulgată de Beijing - care prevede judecarea anumitor cazuri în China continentală - subminează principiile care, în opinia britanicilor, stau la baza tratatului extrădării.

Legea securităţii este considerată de către critcii săi o erodare a libertăţilor civile şi a drepturilor omului în acest centru fincnaciar semiautonom.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.