Ministrul britanic de Interne Amber Rudd a anunţat miercuri, la finalul unei şedinţe a Comitetului Cobra că Londra ştie mai multe despre substanţa utilizată într-o presupusă otrăvire a unui fost agent rus dublu şi fiicei acestuia şi a apreciat că ancheta va fi lungă, o şedinţă în legătură cu care Moscova a denunţat o campanie antirusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rudd a îndemnat la păstrarea ”sângelui rece”.

”Ştim mai multe despre substanţa utilizată, iar poliţia va face o declaraţie (miercuri) după-amiaza”, a declarat ea.

Guvernul britanic a convocat miercuri o reuniune de urgenţă, după presupusa otrăvire a lui Serghei Skripal şi fiicei sale, Iulia, un caz care a provocat o reacţie dură a Moscovei, arătată cu degetul în acest caz.

”Această poveste a fost folosită încă de la început pentru a alimenta campania antirusă în presă”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

În pofida faptului că serviciile antiteroriste din cadrul Scotland Yard, care au preluat conducerea anchetei, au anunţat că studiază toate pistele, ministrul britanic de Externe Boris Johnson a arătat cu degetul Moscova.

El a apreciat marţi, în faţa deputaţilor britanici, că acest caz aminteşte otrăvirea cu plutoniu-210 a lui Aleksandr Litvinenko, un fost agent al serviciilor secrete ruse (FSB), la Londra, în 2010. O anchetă britanică a acuzat o responsabilitate a Moscovei.

”Dacă ancheta demonstrează responsabilitatea unui stat, Guvernul va răspunde în mod adecvat şi ferm”, a avertizat Johnson în faţa deputaţilor, după care a catalogat Rusia drept o ”forţă nefastă şi perturbatoare în multe aspecte”.

Denunând acuzaţii fără fundament, Zaharova a apreciat că ”această poveste va sfârşi ca de obicei - mai întâi acuzaţii fără fundament, apoi ei îşi vor păstra secretele şi nici jurnaliştii, nici populaţia şi nici politicienii nu vor şti ce s-a întâmplat cu adevărat”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.