Regatul Unit refuză să acorde ambasadorului Uniunii Europene la Londra un statut diplomatic veritabil şi creează astfel tensiuni puternice după divorţul recent al celor două părţi, dezvăluie BBC, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regatul Unit a părăsit în mod oficial Uniunea Europeană la 1 ianuarie, la patru ani şi jumătate după ce o majoritate a britanicilor a votat prin referendumul din iunie 2016 în favoarea Brexitului.

Potrivit BBC, Ministerul britanic de Externe refuză, în continuare, să le acorde ambasadorului UE Joao Vale de Almeida şi echipei sale acelaşi statut şi aceleaşi privilegiii diplomatice ca cele pe care le acordă diplomaţilor statelor, pe motiv că UE nu este un stat-naţiune.

Contactat de reuters, Foreign Office nu a răspuns imediat.

Uniunea Europeană are 143 de delegaţii în întreaga lume, iar toate beneficiază de un statut diplomatic deplin.

”Acordarea unui tratament reciproc în baza Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice este o practică curentă între parteneri egali, iar noi suntem convinşi că putem să rezolvăm în mod satisfăcător această problemă cu prietenii noştri de la Londra”, declară un purtător de cuvânt al Comisiei pentru Afaceri Externe, Peter Stano.

BBC citează o scrisoare trimisă de către Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell ministrului britanic de Externe Dominic Raab, în care şeful diplomaţiei europene apreciază că propunerile actuale ale Londrei nu constituie o bază rezonabilă în vederea unui acord.

”Aranjamentele propuse nu reflectă caracterul special al UE şi nu răspund nici relaţiilor viitoare între UE şi Regatul Unit în calitate de ţară terţă importantă”, denunţă Josep Borrell.

Potrivit BBC, surse din cadrul Bruxellesul acuză Londra de meschinărie şi ipocrizie şi subliniază că britanicii s-au angajat să le acorde diplomaţilor UE un statut diplomatic deplin pe când regatul făcea parte din Uniune.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.