Reprezentanţii britanici vor înceta să asiste la majoritatea reuniunilor Uniunii Europene (UE) începând de la 1 septembrie, cu excepţia celor ”care privesc interesul naţional”, precum securitatea, a anunţat Ministerul însărcinat cu Brexitul, prevăzut la 31 octombrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul apreciază că timpul astfel câştigat va fi mai bine folosit în concentrarea asupra Brexitului.

Premierul Boris Johnson va continua, însă, să asiste la Consiliul European, a precizat marţi ministerul într-un comunicat.

”Multe dintre discuţiile la aceste reuniuni UE vor discuta despre Uniune după plecarea Regatului Unit”, a justificat ministerul.

”Eliberarea reprezentanţilor de la aceste reuniuni le va permite să-şi concentreze mai bine talentele asupra priorităţilor noastre naţionale”, a adăugat el.

Londra a dat asigurări că această decizie nu vizează ”în niciun caz să afecteze funcţionarea UE”, precizând că ”votul britanic va fi delegat astfel încât să nu se blocheze afaceri în curs ale celorlalţi 27 de membri”.

”Începând de-acum, ne vom duce la reuniunile care contează cu adevărat, reducându-se prezenţa cu peste jumătate şi câştigând sute de ore”, a declarat ministrul însărcinat cu Brexitul, Steve Barclay.

Hotărâri urmează să fie luate caz cu caz, precizează ministrul.

Boris Johnson, care i-a succedat Theresei May la 24 iulie, s-a declarat pregătit să părăsească UE la 31 octombrie, cu sau fără acord.

UE a repetat în mai multe rânduri că nu este pregătită să renegocieze acordul Brexitului încheiat cu May.

Însă Brexitul se apropie, iar Johnson efectuează miercuri o vizită la Berlin, iar joi la Paris, unde se întâlneşte cu cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Emmanuel Macron cu scopul de a-i convinge să-i susţină viziunea Brexitului, înaintea unui summit G7 la Biarritz, în sud-vestul Franţei la sfârşitul acestei săptămâni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.