O anchetă publică cu privire la acuzaţiile potrivit cărora 80 de afgani ar fi fost executaţi sumar de către membrii a trei unităţi diferite ale forţelor speciale britanice (SAS) începe luni, în contextul în care familiile victimelor au cerut să se afle adevărul din spatele acestor decese, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mansour Aziz, ai cărui frate şi cumnată au fost împuşcaţi şi ucişi în timp ce dormeau de către forţele de elită britanice în timpul unui raid nocturn la 6 august 2012, a declarat că speră că ancheta va stabili de ce casa sa a fost vizată. Doi dintre copiii lor au fost, de asemenea, împuşcaţi şi răniţi, iar Aziz spune că el şi membrii supravieţuitori ai familiei vor "să ştie adevărul".

Leigh Day, firma care îl reprezintă pe Aziz şi pe familiile altor victime, a declarat că, deşi au existat la momentul respectiv ştiri despre civili ucişi sau răniţi, încă nu este clar dacă incidentul a fost investigat pe plan intern de către SAS, comandat pe atunci de generalul Sir Mark Carleton-Smith, sau de către Poliţia Militară Regală.

Afganii au fost găsiţi în mod repetat ucişi în casele lor sau în apropierea acestora în urma raidurilor nocturne ale SAS. Adesea s-ar fi întâmplat după ce, fiind separaţi de familia lor mai mare de către soldaţii britanici, şi-ar fi fabricat arme. În cinci incidente, avocaţii care reprezintă victimele spun că numărul celor împuşcaţi mortal a depăşit numărul armelor găsite.

În ciuda anilor de îngrijorare cu privire la aceste incidente, ancheta publică a fost aprobată abia la sfârşitul anului trecut, după ani de contestaţii juridice şi jurnalism de investigaţie, într-o perioadă în care unii miniştri conservatori au încercat să respingă acuzaţiile, scrie The Guardian.

Ministerul Apărării a declarat că s-a angajat pe deplin să sprijine ancheta, care a fost decisă în decembrie anul trecut de către secretarul apărării de atunci, Ben Wallace.

Procedurile de revizuire judiciară au fost iniţiate de familiile Saifullah şi Noorzai în 2019 şi 2020. Acestea au susţinut că moartea membrilor familiilor lor a fost o consecinţă a unei politici de execuţii extrajudiciare care a fost ulterior muşamalizată de SAS şi de guvern. Patru membri ai familiei Saifullah au fost ucişi în timpul unui raid nocturn la 16 februarie 2011. La o zi după ce membrii familiei au fost ucişi, un sergent major din SAS a descris episodul într-un email ca fiind "cel mai recent masacru", sugerând că nu a fost un incident izolat.

Ancheta va începe cu trei zile de declaraţii de deschidere, dar mare parte se va desfăşura fără prezenţa publicului sau a presei, din cauza preocupării oficiale de a dezvălui identităţile şi tehnicile SAS. Ministerul Apărării (MoD) nu va recunoaşte implicarea SAS, chiar dacă ancheta se concentrează pe acuzaţiile de masacre comise de unităţile SAS care au operat în provincia Helmand între 2010 şi 2013, precizează The Guardian.

Deşi se aşteaptă ca audierile să se desfăşoare timp de câteva luni, judecătorul sau personalul său juridic nu intenţionează să încerce să viziteze Afganistanul, care se află sub conducerea talibanilor după retragerea occidentală din august 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.