Şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab consideră ”improbabilă” o prelungire a negocierilor Regatului Unit cu Uniunea Europeană după termenul-limită stabilit duminică - în lipsa unei ”flexibilităţi” şi unor concesii importante din partea UE, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La o cină la Bruxelles, miercuri seara, premierul britanic Boris Johnson şi preşedinta germană a Comsiei Europene Ursula von der Leyen au constatat ”divergenţe profunde” şi şi-au dat termen până duminică să decidă soarta negocierilor.

Dominic Raab - care nu exclude o nouă prelungire a negocierilor după weekend, dar pe care o consideră ”improbabilă” - îndeamnă la finalizare.

”Eu nu cred că vom putea să continuăm în acest ritm fără progrese şi o anumită flexibilitate”, a declaart el la BBC.

Şeful diplomaţiei britanice consideră că, în vederea ajungerii la un acord, este necesar ca UE ”să se mişte semnificativ” în problemele accesului în zonele de pescuit şi în privinţa garanţiilor pe care le cere Londrei în domeniul concurenţei, în schimbul unui acces fără taxe vamale şi cote pe piaţa sa.

Regatul Unit, care a părăsit în mod oficial UE la 31 ianuarie, urmează să iasă definitiv piaţa unică şi Uniunea Vamală europene la 31 decembrie.

În lipsa unui acord comercial la această dată, schimburile Londrei cu UE urmează să aibă loc numai n baza reglementărilor Organizaţei Mondiale a Comerţului (OMC), adică prin taxe vamale şi cote, ceea ce riscă să provoace un nou şoc în economiile celor două părţi, fragilizate de pandemia covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.