Franţa, Regatul Unit şi Germania au propus partenerilor lor europeni noi sancţiuni vizând Iranul în dosarele balistic şi al implicării Teheranului în Siria, cu obiectivul de a convinge Statele Unite să păstreze acordul din 2015 cu privire la programul nuclear al Republicii islamice, potrivit unui document obţinut de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentul a fost trimis vineri capitaleelor europene, au declarat pentru Reuters două surse apropiate dosarului.

Impunerea unor noi sancţiuni Teheranului necesită o undă verde din partea celor 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE).

”Vom pune în circulaţie în zilele următoare o listă cu persoane şi entităţi despre care credem că ar trebui săfie vizate din cauza rolului lor demonstrat în mod public”, se arată în document.

Propunerea va fi dezbătută cu uşile închise de către miniştrii europeni de Externe, luni, la Bruxelles, precizează surse diplomatice.

Donald Trump a decis pe 12 ianuarie - a treia oară de când s-a instalat la Casa Albă - să prelungească suspendarea sancţiunilor economice impuse Iranului, dându-le europenilor un ultimatum de 120 de zile - până pe 12 mai - să revizuiască acordul în dosarul nuclear iranian, ”cel mai rău” dintre acorduri în opinia sa.

Franţa, Germania şi Marea Britanie, dar şi Statele Unite, Rusia şi China au semnat acest acord cu Iranul în iulie 2015, la Viena.

Planul de acţiune global comun (JCPOA) încadrează acţiunile nucleare iraniene, în schimbul unei ridicări progresive a sancţiunilor impuse Republicii islamice.

IRANUL AVERTIZEAZĂ CU PRIVIRE LA O ”EROARE DUREROASĂ”

În documentul pe care l-a procurat Reuters se subliniază că Marea Britanie, Franţa şi Germania sunt angajate în ”discuţii intense” cu administraţia Trump cu scopul de a ”obţine o reafirmare clară şi durabilă a susţinerii Statelor Unite faţă de acest acord după 12 mai”.

Discuţii au avut loc vineri în capitala austriacă între delegaţii ale Statelor Unite şi acestor trei ţări europene.

Emisarul american Brian Hook a declarat în faţa presei că ele au fost ”foarte bune”.

”Suntem de acord cu privire la multe lucruri, iar acolo unde suntem în dezacord lucrăm să ne reducem divergenţele”, a adăugat el.

Diplomatul american a reiterat cele trei puncte care explică opoziţia lui Donald trump faţă de Acordul de la Viena - limitarea acestuia în timp, faptul că a lăsat de o parte problema testelor rachetelor balistice şi inspecţii ONU în instalaţii iraniene.

Însă Hook nu a precizat ce tip de aranjament complementar Acordului de la Viena caută pe lângă partenerii săi europeni.

El a notat că destituirea bruscă a şefului diplomaţiei americane Rex Tillerson şi înlocuirea lui fostul director al CIA Mike Pompeo nu a influenţa aceste discuţii.

Şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a reafirmat vineri, la televiziunea publică iraniană, că ”dacă Statele Unite fac greşeala să se retragă din JCPOA, va fi cu siguranţă o eroare dureroasă pentru americani”.

Ministrul iranian de Externe nu s-a referit, în schimb, la posibilitatea impunerii unor noi sancţiuni europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.