Atacul armat comis de Anul Nou într-un club de noapte din Istanbul, soldat cu 39 de morţi, se adaugă unei liste de atacuri jihadiste vizând locuri de divertisment, scrie AFP, care prezintă aceste carnagii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

TURCIA: CARNAGIU LA ISTANBUL

Pe 31 decembrie, la Istanbul, un atacator înarmat cu o puşcă de asalt trage la întâmplare în mulţime, în discoteca la modă Reina, unde 700 până la 800 de persoane sărbătoreau trecerea în anul 2017. Potrivit autorităţilor, 39 de persoane, inclusiv cel puţin 20 de străini, sunt ucise, iar alte 69 rănite.

Mai multe persoane au sărit în apele îngheţate ale Bosforului pentru a scăpa de moarte, potrivit presei turce.

”Cu sălbăticie şi fără milă, el a mitraliat persoane care veniseră să sărbătorească Anul Nou”, acuză guvernatorul Istanbulului Vasip Sahin.

Pe 2 ianuarie, gruparea jihadistă Statul Islamic revendică atacul împotriva clubului Reina, comis potrivit unui comunicat al acesteia de ”unul dintre soldaţii califatului”.

SUA: UN CLUB GAY DIN ORLANDO

La 12 iunie 2016, Omar Mateen, un american în vârstă de 29 de ani de origine afgană, deschide focul în Pulse, un club gay din orlando, în Florida (sud-est), şi comite cel mai grav atac ”terorist” de după 11 septembrie 2001 în Statele Unite, soldat cu 49 de morţi şi 53 de răniţi.

Autorul masacrului atacă clubul gay către ora locală 2.00 (8.00, ora României), echipat cu o puşcă de asalt şi o armă de mână. Timp de trei ore forţele de ordine privilegiază negocierile. Însă ele decid, până la urmă, să dea asaltul, către ora locală 5.00, şi-l ucid pe Mateen.

Potrivit autorităţilor americane, atacatorul s-a prezentat drept un ”soldat islamic” şi a dat dovadă de un ”calm înfiorător” în convorbirile telefonice pe care le-a purtat cu poliţia în noaptea masacrului.

Statul Islamic revendică atacul.

FRANŢA ÎNDOLIATĂ DE MASACRUL DE LA BATACLAN

Pe 13 noiembrie 2015, un comando jihadist de trei bărbaţi, care poartă centuri explozive, pătrunde în sala de spectacole Bataclan, în plin concert al trupei rock Eagles of Death Metal şi asasinează 90 de persoane.

Primele victime cad pe trotuar, apoi asasinii deschid focul în sală. Aici omoară cât pot, în rafale sau foc cu foc. Un prim jihadist este împuşcat de un poliţist, ceilalţi doi se detonează în timpul asaltului forţelor de ordine. Supravieţuitori calcă în picioare cadavre pentru a ieşi din sală. Este ”un măcel”, declară un poliţist. ”Infernul lui Dante”, adaugă un coleg de-al lui.

Acesta este cel mai sângeros atac care îndoliază Parisul în acea zi. În afară de Bataclan, atacuri - cele mai grave cu care s-a confruntat Franţa, vizată pentru prima dată de kamikaze - sunt comise la mai multe baruri şi restaurante din centrul capitalei şi în apropiere de Stade de france, la Saint-Denis.

Revendicate de Statul Islamic, aceste atacuri se soldează în total cu 130 de morţi şi 350 de răniţi.

INDONEZIA: TURIŞTI VIZAŢI LA BALI

În seara lui 12 octombrie 2002, discoteca Sari Club şi barul Paddy's sunt ţinta unor atacuri cu maşină-capcană, în timp ce sunt înţesate de turişti străini care profită de animaţie nocturnă din Kuta, principala staţiune balneară din Bali. În total, 202 persoane, dintre care majoritatea turişti străini, sunt ucişi.

Australia plăteşte cel mai mare tribut de sânge, cu 88 de morţi. Treizeci şi opt de indonezieni, 22 de britanici şi şapte americani se află printre victime.

Atacul este atribuit Jamaah Islamiyah (JI), o reţea islamistă din Asia de Sud-Est cu legături cu Al-Qaida.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.