Mii de locuitori din Columbia Britanică se aflau sâmbătă în alertă maximă de evacuare, după ce incendiile de vegetaţie care se intensifică rapid au forţat autorităţile din provincia din vestul Canadei să declare stare de urgenţă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Provincia de la Pacific a înregistrat în ultimele 36 de ore rafale puternice de vânt şi descărcări electrice fără precipitaţii din cauza unei mase de aer rece care a interacţionat cu aerul cald acumulat în timpul unei veri sufocante. Acest lucru a intensificat incendiile de pădure existente în provincie şi a aprins altele noi.

Vineri, un incendiu scăpat de sub control în sudul Columbiei Britanice s-a extins pe o suprafaţă de peste o sută de ori mai mare în 24 de ore şi a forţat evacuarea a peste 2.400 de proprietăţi. Incendiul s-a concentrat în jurul Kelowna, un oraş situat la aproximativ 300 de kilometri est de Vancouver, cu o populaţie de aproximativ 150.000 de locuitori.

Întrucât condiţiile au continuat să se deterioreze rapid până vineri seară, premierul Daniel Eby a declarat stare de urgenţă la nivelul întregii provincii pentru a avea prerogative autoritare temporare.

"Acesta este un sezon istoric de incendii de vegetaţie pentru British Columbia", a declarat Eby în cadrul unui briefing de presă.

Aproximativ 15.000 de persoane se aflau vineri seară sub ordin de evacuare, iar alte 20.000 se află sub o alertă de evacuare. În prezent, în provincie se desfăşoară peste o treime din cele 1.062 de incendii active din Canada.

"Declararea stării de urgenţă arată oamenilor din întreaga provincie gravitatea situaţiei, care se deteriorează", a avertizat Eby. "(Aceasta) ne permite o serie de instrumente legale pentru a emite ordine specifice şi pentru a ne asigura că resursele sunt disponibile", a explicat el de ce instituie starea de urgenţă.

Flăcările au distrus deja mai multe structuri în West Kelowna, iar autorităţile au avertizat că provincia s-ar putea confrunta cu cele mai grave două zile ale sezonului de incendii din acest an.

Incendiile de pădure nu sunt neobişnuite în Canada, dar măsura în care s-au răspândit flăcările şi au perturbat viaţa subliniază gravitatea celui mai grav sezon de incendii de pădure înregistrat în acest an.

Incendiile au epuizat resursele locale şi a fost nevoie de asistenţa guvernului federal, precum şi de sprijinul a 13 ţări.

Cel puţin patru pompieri şi-au pierdut viaţa în timpul serviciului.

Aproximativ 140.000 de kilometri pătraţi de teren, aproape cât statul New York, au ars deja, iar oficialii guvernamentali estimează că sezonul de incendii s-ar putea prelungi până la toamnă din cauza condiţiilor generalizate de secetă din Canada.

Escaladarea situaţiei din Columbia Britanică vine în timp ce oraşul Yellowknife din nordul Canadei a evacuat majoritatea celor aproximativ 20.000 de locuitori din cauza unui incendiu de proporţii care se apropie.

Oamenii şi-au părăsit casele şi proprietăţile joi şi vineri pentru a se refugia în provinciile vecine, pentru că focul ameninţă să blocheze ieşirile de pe uscat şi să provoace pagube mai mari.

Locuitorii şi turiştii au plecat cu maşina pe drumuri flancate de foc şi fum, în timp ce alţii au fost scoşi cu avionul de către autorităţile locale şi federale.

În cele din urmă, incendiul masiv care ameninţa Yellowknife, capitala Teritoriilor de Nord-Vest, a făcut vineri puţine progrese, pompierii reuşind să-i încetinească înaintarea. Însă vântul puternic ar putea în continuare să împingă focul spre oraş şi ar putea ajunge la periferie în acest weekend, a avertizat serviciul de pompieri din teritoriu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.