Livrarea rachetelor ruse de tip S-400, începută vineri, continuă sâmbătă, la Ankara, a anunţat Ministerul turc al Apărării, în pofida avertismentelor Washingtonului, unde mai mulţii ai Congresului îndeamnă la impunearea unor sancţiuni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Livrarea unor sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă cu rază lungă de acţiune (de tip) S-400 s-a reluat astăzi (sâmbătă)”, a anunţat pe Twitter Ministerul turc al Apărării.

”Al patrulea avion rus de transport de piese de S-400 a aterizat pe baza aeriană Murted, în apropiere de Ankara”, adaugă ministerul.

Washingtonul consideră că existăun risc ca achiziţionarea rachetelor ruse de către Ankara să pună în pericol secrete tehnologice ale noului avion american de luptă invizibil pe radar de tip F-35, cu care Turcia vrea de asemenea să se doteze.

Statele Unite apreciază de asemenea că sistemele de tip S-400 nu sunt compatibile cu dispozitivele NATO, din care Turcia face parte.

Un oficial de rang înalt de la NATO a anunţat vineri că Alianţa Nord-Atlantică este ”îngrijorată”.

Mai mulţi membri ai Congresului american au îndemnat la anularea livrărilor de avioane de tip F-35 către Ankara şi au cerut să se simpună sancţiuni oficialilor turci implicaţi în acordul cu Rusia.

”I-am dat de ales preşedintelui (turc Recep Tayyip) Erdogan, (iar) el a făcut 9alegrea) proastă”, au denunţat vineri, într-un comunicat comun, Eliot Engel şi Michael McCaul, democratul şi republicanul cu cel mai înalt rang în Comisia de Politică Externă din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

Însă, până în prezent, Ankara a respins orice avertismente americane şi a îndemnat miercuri Washingtonul să nu ia măsuri susceptibile ”să dăuneze relaţiilor” bilaterale.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.