Lituania, Letonia, Estonia şi Slovacia fac apel la Uniunea Europeană (UE) să confişte activele ruseşti îngheţate pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei, potrivit unei scrisori comune a celor patru ţări care urmează să fie înmânată marţi miniştrilor de Finanţe ai UE, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O parte substanţială a costurilor reconstrucţiei Ucrainei, inclusiv despăgubirea victimelor agresiunii militare ruse, trebuie să fie acoperită de Rusia”, se arată în scrisoarea care va fi înmânată marţi miniştrilor de Finanţe ai UE.

De asemenea, cele patru state îndeamnă UE să înceapă pregătirea unui pachet de noi sancţiuni împotriva Rusiei.

”În cele din urmă, dacă Rusia nu opreşte agresiunea militară împotriva Ucrainei, nu ar trebui să mai existe legături economice între UE şi Rusia. Trebuie să ne asigurăm că niciuna dintre resursele, produsele sau serviciile noastre financiare nu contribuie la maşina de război a Rusiei”, se mai menţionează în scrisoare.

Cele patru ţări solicită identificarea unor modalităţi legale de ”maximizare” a utilizării activelor îngheţate de UE pentru a acoperi ”costurile eforturilor continue ale Ucrainei de a rezista agresiunii ruse, precum şi pentru reconstrucţia postbelică a ţării”.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunţat că va verifica dacă este posibilă confiscarea activelor ruseşti îngheţate pentru a finanţa Ucraina în temeiul legislaţiei naţionale şi legislaţiei Uniunii. Oficialii UE au avertizat că decizia de a confisca activele ar putea fi dificilă din punct de vedere juridic.

”În cazurile în care modalităţile legale de confiscare a activelor nu vor fi identificate, acestea ar trebui folosite ca avantaj şi eliberate numai odată ce Rusia oferă despăgubiri Ucrainei pentru toate daunele cauzate”, se mai subliniază în scrisoare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.