Lituania va cheltui 1,1 miliarde de euro pentru consolidarea frontierei sale cu Rusia şi Belarus, în special prin amplasarea de mine antitanc, a anunţat luni Ministerul Apărării din această ţară de pe flancul estic al NATO.
Lituania, Letonia şi Estonia, foste republici sovietice, şi-au sporit apărarea după invazia Ucrainei de către armata rusă, relatează AFP. De asemenea, acestea au sporit măsurile de securitate la frontierele lor după un aflux de migranţi, pe care îl consideră generat artificial de Moscova.
Acest nou efort financiar, eşalonat pe 10 ani, va permite Lituaniei să „blocheze şi să încetinească acţiunile statelor ostile”, a precizat luni Ministerul Apărării într-un comunicat.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
În ianuarie, Lituania şi-a anunţat intenţia de a aloca între 5 şi 6 procente din PIB pentru cheltuieli militare în fiecare an între 2026 şi 2030.
Ministerul a declarat că sunt în curs de desfăşurare „lucrări intensive” pentru a determina modul de „asigurare a integrităţii liniei de apărare baltice”. Acesta a adăugat că 800 de milioane de euro din bugetul total de 1,1 miliarde de euro vor fi cheltuite pentru mine antitanc.
Statele baltice, Finlanda şi Polonia au decis în acest an să părăsească Convenţia de la Ottawa, care interzice achiziţionarea, producerea, stocarea şi utilizarea minelor antipersonal. Organizaţiile pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC), au denunţat această decizie.
Ca parte a măsurilor planificate, Lituania va stoca arme antitanc şi va ridica fortificaţii suplimentare în apropierea „coridorului Suwalki”, lung de 70 de kilometri, care leagă Belarusul, aliatul Rusiei, de regiunea rusă Kaliningrad, de-a lungul frontierei dintre Lituania şi Polonia.
Lituania intenţionează să adâncească şanţurile de irigaţii care ar putea fi folosite ca tranşee, să reîmpădurească zonele de frontieră şi să planteze copaci pe drumurile principale pentru a proteja civilii şi personalul militar.
Măsurile suplimentare includ „capacităţi de război electronic, sisteme antidrone şi consolidarea sistemului de observare şi avertizare timpurie”, a declarat ministerul.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.