Lira libaneză s-a depreciat luni la cel mai mic nivel faţă de dolarul american - pe piaţa neagră -, o depreciere care coincide cu închiderea băncilor, după o multiplicare, în ultimele zile, a clienţilor nemulţumiţi care iau ostatici în bănci, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unor site-uri care monitorizează cursul de schimb, un dolar valora luni 38.500 de lire libaneze.

Începând din 2019, Libanul se află într-o criză socio-economică fără precedent, din cauza corupţiei şi nepăsării clasei conducătoare, neschimbatp de zeci de ani.

Moneda locală, al cărei nivel a fost stabilit în 1997 la 1.500 de lire dolarul, s-a depreciat cu 95% în doi ani.

De la sfârşitul lui 2019, băncile impun restricţii fără precedent prin care îi împioedică pe cei care au economisit să-şi retragă banii, mai ales în devize străine.

Clienţi care nu au putut retrage bani, au luat ostatici pentru a-şi cere economiile. Mai mulţi au făcut acest lucru în aceeaşi zi, săptămâna trecută.

Asociaţia Băncilor din Liban a dispus să fie închise toate sucursalele, timp de trei zile, începând de luni.

Patru din cinci libanezi trăiesc în prezent sub pragul sărăciei, potrivit ONU, o pauperizare accelerată de un nivel al inflaţiei cu trei cifre.

Preţul carburanţilor şi mai multor produse de primă necesitate - care nu mai sunt subvenţionate de către autorităţi - cresc în mod neîncetat.

În pofida declinului social şi economic din Liban, clasa de la conducere a continuat să blocheze reforme de care donatori internţaionali şi-au condiţionat ajutorul.

O delegaţia a Fondului Monetar Internaţional (FMI) era aşteptată luni în Liban, în urma unui acord preliminar ce prevede un ajutor în valoare de trei miliarde de dolari, eşalonat pe o perioadă de patru ani.

 
 
 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.