Liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, ale cărui intervenţii publice sunt foarte rare, a cerut noului Guvern taliban să impună respectarea legii islamice sharia, în primul său mesaj de după preluarea puterii de către islamişti, în urmă cu peste trei săptămâni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îi asigur pe toţi concetăţenii noştri că guvernanţii vor munci din greu pentru a impune respectarea regulilor islamice şi sharia în ţară”, declară el, citat într-un comunicat.

Hibatullah Akhundzada şi-a îndemnat concetăţenii să nu părăsească ţara şi a dat asigurări că regimul taliban ”nu are nicio problemă cu nimeni”, după ce peste 120.000 de afgani s-au exilat în ultimele săptămâni, de frica talibanilor.

În acest lung mesaj, liderul suprem taliban anunţă că doreşte ”relaţii puternice şi sănătoase cu vecinii Afganistanului şi cu toate celelalte ţări”.

El dă asigurări că regimul său va adopta ”măsuri puternice şi eficiente pentru apărarea drepturilor omului”.

Talibanii au prezentat marţi, la trei săptămâni după ce au ajuns la putere în Afganistan, o parte a viitorului lor guvern, care este condus de către Mohammad Hassan Akhund.

Cofondatorul mişcări talibane  Abdul Ghani Baradar urmează să fie numărul doi în noul Executiv, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Kabul, principalul purtăror de cuvânt taliban Zabihullah Mujahid.

Ascultat de diverse facţiuni talibane, care îl respectă, Abdul Ghani Baradar a coordonat negocierile de la Doha cu americanii care au condus la retragerea forţelor străine din ţară.

Între alţi nominalizaţi anunţate marţi seara se află mollahul Yaqoub, fiul mollahului Omar, în postul de ministru al Apărării şi Sirajuddin Haqqani, liderul reţelei Haqqani, în postul de ministru de Interne.

Amir Khan Muttaqi, negociatorul taliban de la Doha a fost numit la conducerea Ministeruluide Externe.

”Guvernul nu este complet”, a subliniat Zabihullah Mujahid, care a dat asigurări că mişcarea talibană, care a promis un Executiv ”incluzător”, va încerca să ”ia oaneni din alte regiuni din ţară”.

NEÎNCREDERE INTERNAŢIONALĂ

Talibanii - care se întorc la putere la 20 de ani după ce au fost îndepărtaţi de o coaliţiecondusă de către Statele Unite - sunt aşteptaţi la cotitură de către comunitatea internaţională, care i-a avertizat că-i va judeca după fapte.

Promisiunile taibanilor - maiales în domeniul respectării drepturilor femeilor - întâmpină dificultăţi, în acest moment, să convingă.

Un semn al acestei neîncrederi este faptul că mai multe manifestaţii au fost organizate la Kabul în utlimele zile de către activiste, cărora li s-aualăturat afgani veniţi să denunţe violenta reprimare a regimului în Panjshir.

Panjshirul, unde se află ultimul buzunar al rezistenţei armate împotriva regimului, ”este foarte securizat acum, nu e război”, a dat asigurări purtărorul de cuvânt taliban.

Întrebat despre manifstaţiile de sâmbătă - dispersate uneori cu forţa de talibani -, el a subliniat că talibanii  ”nu sunt formaţi încă” în gestionarea manifestaţiilor şi i-a îndemnat pe manifestanţi să anunţe autorităţilor orice adunare cu 24 de ore înainte.

Statele Unite s-au declarat ”îngrijorate”, după această conferinţă de presă, de numirea anumitor miniştri talibani în Afganistan, însă s-au declarat pregătiţi să judece Guvernul ”după fapte” şi mai ales cu privire la dispoziţia acestuia de a lăsa sau nu afgani să părăsească ţara.

”Notăm că lista anunţată este alcătuită exclusiv din indivizi care sunt membri ai talibanilor sau aliaţillor lor apropiaţi şi că nu apare nicio femeie. Suntem de asemenea îngrijoraţi de afilierile şi antecendetle unor dintre aceşti indivizi”, a declarat, la Doha, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

”Cu toate acestea, noi îi vom judeca pe talibani după fapte şi nu după vorbe”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.