Liderul suprem iranian Ali Khamenei i-a avertizat luni pe europeni să nu ”viseze” că ţara sa ar putea să continue să-şi limiteze programul nuclear şi să fie supusă unor sancţiuni economice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Anumite ţări europene (spun că că se aşteaptă) ca poporul iranian să tolereze sancţiuni (...), să-şi abandoneze activităţile în domeniul energiei nucleare şi să continue (să se supună) restricţiilor” în domeniu impuse prin acordul în dosarul nuclear iranian din 2015, denunţat recent de Statele Unite, a declarat Khamenei într-un discurs la Teheran.

”Eu le transmit acestor ţări că ele trebuie să fie conştiente că acesta este un vis care nu se va realiza. Poporul şi Guvernul Iranului nu vor tolera niciodată să fie nevoite să suporte atât sancţiuni, cât şi limitări în domeniul nuclear. Asta nu se va întâmpla niciodată”, a adăugat numărul unu iranian.

El a susţinut acest discurs cu ocazia marcării a 29 de ani de la moartea fondatorului Republicii islamice, ayatollahul Khomeiny.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat pe 8 mai că îşi retrage ţara din acordul internaţional în dosarul nuclear iranian încheiat la Viena în 2015 între Teheran şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite plus Germania).

Această decizie a deschis calea unei reintroduceri a tuturor sancţiunilor economice americane impuse Iranului care au fost ridicate în virtutea acordului nuclear.

Acordul de la Viena i-a permis Iranului să se reintegreze în rândul naţiunilor, dar şi o ridicare parţială a unor sancţiuni internaţionale impuse Republicii islamice.

În schimb, Teheranul a acceptat să-şi limiteze pe o perioadă de mai mulţi ani programul nuclear, oferind astfel asigurări că programul nu are un scop militar.

Khamenei şi diverşi lideri iranieni au avertizat deja, în mai multe rânduri, că Iranul ar putea să părăsească Acordul de la Viena, în cazul în care acesta îşi pierde scopul, mai ales în privinţa consecinţelor economice.

Liderul suprem le-a stabilit, pe 23 mai, o serie de condiţii europenilor pentru ca Iranul să râmână în acord. Însă aceştia au o marjă de manevră redusă în menţinerea intereselor lor economice în Iran.

La scurt timp după discursul lui Khamenei, luni, constructorul francez de automobile PSA, care a revenit în Iran după 2015, a anunţat că îşi pregăteşte retragerea din această ţară, pentru a se conforma sancţiunilor americane.

Din aceleaşi motive, grupul petrolier francez Total, altă întreprindere emblematică între grupurile străine ce operează în Iran după 2015, a anunţat la 1 iunie că probabilitatea de a rămâne în Iram este ”foarte slabă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.