Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, îşi exprimă marţi scepticismul faţă de rezultatul unor negocieri nucleare, care se află în curs, între Iran şi Statele Unite, relatează AFP.
”Nu cred că (actualele negocieri nucleare) vor conduce la vreun rezultat”, a declarat într-un discurs, la Teheran, ayatollahul Ali Khamenei.
Iran's Supreme Leader Ali Khamenei :
— mishikasingh (@mishika_singh) May 20, 2025
I don't think nuclear negotiations with the US will be successful.#Iran #USA #Trump #nuclear #AliKhamenei pic.twitter.com/2UvHaTFjbt
Negarea dreptului Iranului de a îmbogăţi uraniu este o ”mare greşeală”, denunţă el.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Iranul şi Statele Unite, inamici de 40 de ani, au început la 12 aprilie negocieri importante, mediate de sultanatul Oman, în dosarul nuclear iranian.
Oficiali americvani şi-au exprimat în mod public opoziţia faţă de orice îmbogăţire a uraniului de către Iran.
Teheranul, care îşi apără un drept la energia nucleară civilă, consideră această cerere drept o linie roşie, spre deosebire de prevederite Tratatului de Neproliferare (TNP) a armamentului nuclear, pe care Iranul l-a semnat.
Duminică, şeful diplomaţiei iraniene Abbas Araghchi, negociatorul-şef iranian în aceste negocieri, a anunţat că Iranul va continua să îmbogăţească uraniu ”cu sau fără acordul” Statelor Unite.
Interlocutorul său american, emisarul american pentru rientul Mijlociu Steve Witkoff, aprecia anterior că Statele Unite ”nu pot autoriza nici măcar o capacitate de îmbogăţire a uraniului de 1%” a Iranului.
Statele Unite au fost retrase în 2018 din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian de către Donald Trump.
Franţa, Germania şi Regatul Unit, dar şi China şi Rusia sunt părţi ale Acordului de la Viena.
Textul prevedea o ridicare a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului în schimbul unei încadrări a programului nuclear iranian prin Agenţia Internaţional a Energiei Atomice (AIEA).
Potrivit acestei oraganizaţii ONU, Iranul îşi respecta angajamentele până la retragerea lui Trump, care a reimpus şi multiplicat sancţiuni americane.
Negocierile între Theheran şi Washington vizează încheierea unui nou acord care să împiedice Iranul să se doteze cu arma atomică, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor care paralizează economia iraniană.
Iranul dezminte orice ambiţie militară a activităţilor sale nucleare.
Iranul îmbogăţeşte în prezent uraniu la nivelul de 60%, cu mult peste un prag de 3,67% stabilit prin Acordul de la Viena, dar sun nivelul de 90% necesar unei utilizări militare, potrivit AIEA.
Donald Trump şi-a relansat, după ce s-a întors la Casa Albă, politica ”presiunii maxime” impuse Iranului, pe care l-a chemat în martie să negocieze, ameninţându-l totodată să-l bombardeze în cazul unui eşec al diplomaţiei.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.