Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a reiterat miercuri promisiunea de a riposta împotriva Israelului pentru uciderea unor generali iranieni în Siria, într-un atac asupra unei clădiri diplomatice iraniene din Damasc, relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Khamenei a vorbit la o ceremonie de rugăciune care sărbătoreşte sfârşitul lunii sfinte musulmane a Ramadanului. El a spus că atacul aerian care a distrus clădirea Consulatului iranian din Damasc, la începutul acestei luni. a fost o "greşeală" şi poate fi considerată un atac asupra teritoriului iranian.

"Când au atacat zona consulatului nostru, a fost ca şi cum ne-ar fi atacat teritoriul", a declarat Khamenei. "Regimul malefic trebuie să fie pedepsit şi va fi pedepsit", a adăugat liderul regimului islamic.

Atacul a ucis 12 persoane: şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei iraniene, între care doi generali, patru sirieni şi un membru al miliţiei Hezbollah.

Israelul nu şi-a recunoscut implicarea, dar s-a pregătit pentru un răspuns iranian la atacul care a reprezentat o escaladare semnificativă în războiul lor din umbră de lungă durată.

CITEȘTE ȘI Israelul îşi sporeşte apărarea după ameninţarea de răzbunare a Iranului. Militarii nu mai au voie în permisie şi au fost chemaţi rezervişti
CITEȘTE ȘI SUA se pregătesc activ pentru un atac regional semnificativ al Iranului, care ar putea avea loc în săptămâna viitoare /SUA avertizează Iranul să nu folosească atacul de la Damasc drept „pretext pentru a ataca personalul şi instalaţiile americane”

Televiziunea de stat iraniană a transmis în direct declaraţiile lui Khamenei. Ayatollahul nu a dat detalii despre modul în care Iranul va riposta.

Khamenei a criticat, de asemenea, Occidentul, în special SUA şi Marea Britanie, pentru că sprijină Israelul în războiul său împotriva Hamas din Gaza. "Ar fi fost de aşteptat ca ei (să) împiedice (Israelul) în acest dezastru. Nu au făcut-o. Nu şi-au îndeplinit îndatoririle guvernele occidentale", a spus el.

Iranul sprijină grupările militante anti-israeliene precum Hamasul palestinian şi Hezbollahul libanez.

Într-un răspuns aparent la remarcile lui Khamenei, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat miercuri că Israelul va răspunde, dacă Iranul va ataca Israelul de pe teritoriul său. "Dacă Iranul atacă de pe propriul teritoriu, Israelul va răspunde şi va ataca în Iran", a declarat Katz într-o postare pe platforma X.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.