Liderii celor două Corei au defilat marţi în maşină pe străzile Phenianului, în aclamaţiile mulţimii, înaintea celui de-al treilea summit, în care sud-coreeanul va încerca să deblocheze negocierile cu privire la ”denuclearizare” între Nord şi Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numărul unu nord-coreean Kim Jong Un l-a primit pe Moon Jae-in pe pista Aeroportului Internaţional din Phenian, de unde superviza tirurile de rachete, anul trecut, în toiul tensiunilor între cei doi vecini.

Cei doi, însoţiţi de soţii, s-au îmbrăţişat înainte de a schimba câteva vorbe. Într-o demonstraţie de adulare în masă, atent coregrafiată, un lucru tipic pentru Coreea de Nord, sute de persoane agitau steaguri nord-coreene şi alte embleme ale unificării cu imaginea unei peninsule neîmpărţite.

Mii de alţi nord-coreeni, cu buchete în mâini, scandau la unison ”Reunificarea ţării”, comasaţi pe trotuare, la trecerea vehiculului în care se aflau cei doi lideri. Ei au trecut prin faţa Palatului Kumsusan, unde se află rămăşiţele tatălui şi bunicului lui Kim Jong Un.

Nordul şi-a invadat vecinul în 1950, semnând astfel începutul Războiului Coreei, însă în prezent subliniază cu regularitate importasnţa reunificării cu Sudul, mult mai bogat.

Moon, ai cărui părinţi au fugit din Nord în timpul războiului, efectuează o vizită de trei zile în această ţară izolată. El calcă astfel pe urmele predecesorilor săi Kim Dae-jung, care a vizitat Phenianul în 2000, şi Roh Moo-hyun, mentorul său, decedat în 2007.

Summitul ”va oferi ocazia importantă a accelerării şi mai puternice a dezvoltării relaţiilor intercoreene, care dau o nouă pagină a istoriei”, a apreciat agenţia oficială nord-coreeană de ştiri KCNA.

Această vizită extrem de rară este o nouă ilustrare a reamracabilului ”dezgheţ” în curs în peninsulă, care a permis un prim summit la sfârşitul lui aprilie în satul de frontieră Panmunjom, urmat de o a doua întâlnire în mai.

”ÎNCĂPĂŢÂNAREA” WASHINGTONULUI

Moon a jucat un rol crucial de mediator, pentru a permite organizarea pe 12 iunie, în Singapore, a unui summit istoric între nord-coreean şi preşedintele american Donald Trump.

Kim s-a anagajat atunci în favoarea ”denuclearizării peninsulei” - un eufemism care poate fi interpretat în toate felurile. Cele două părţi se ciondănesc de atunci asupra înţelesului exact al acestui angajament.

Washingtonul cere ”o denuclearizare definitivă şi în întregime verificabilă”, în timp ce Phenianul vrea o declaraţie oficială a Statelor Unite care să marcheze sfârşitul Războiului Coreei, încheiat în 1953 doar printr-un armistiţiu.

Nordul a denunţat metode de ”gangster” ale americanilor, pe care-i acuză că vor să obţină dezarmarea sa nucleară unilaterală fără să facă vreo concesie etapă cu etapă şi fără să relaxeze presiunea sancţiunilor.

Rodong Sinmun, ziarul partidului unic din Coreea de Nord, a reiterat aceste acuzaţii marţi, scriind că ”Washingtonul este întru totul responsabil” de actualul impas. ”Statele Unite reclamă cu încăpăţânare teoria «distrugerea unor bombe nucleare mai întâi»”.

În contextul în care Seulul şi Washingtonul nu avansează cu aceeaşi viteză în privinţa Phenianului, Coreea de Nord va încerca să obţină mai multe proiecte finanţate de Sud.

La rândul său, preşedintele sud-coreean, care are reputaţia unui om al păcii, încearcă să apropie punctele de vedere american şi nord-coreean, astfel încât să reducă riscul unui conflict devastator în peninsulă.

Moon se întâlneşte cu Kim în două rânduri şi va încerca să-l convingă să adopte măsuri substanţiale în vederea dezarmării, pe care să i le prezinte lui Trump în marja viitoarei Adunări Generale a ONU.

VIAŢA ”ÎN ROZ”

”Dacă această vizită conduce într-un fel sau altul la o reluare a discuţiilor între Statele Unite şi Nord ea va fi importantă”, a declarat Moon înainte să plece.

Analişti au făcut însă un duş rece acestui prea mult optimism.

Întâlnirea ”probabil va genera titluri mari în roz, însă nu va servi la mare lucru în vederea accelerării eforturilor denuclearizării Coreei de Nord”, consideră cabinetul Eurasia Group.

Kim va exercita presiuni în vederea unei consolidări a cooperării intercoreene, ”mai ales în domenii sinonime unor beneficii economice Nordului”, continuă el.

”Progresiştii din Guvernul Moon şi din afară vor avea clar interesul să exagereze rezultatele summitului, mascând iniţial ceea ce va fi probabil o lipsă de angajamente tangibile”.

Moon este însoţit de mai mulţi ”căpitani” de industrie, între care moştenitorul Samsung Lee Jae-yong şi vicepreşedintele Hyundai Motor. Delegaţia sud-coreeană urmează să viziteze mai multe locuri importante la Phenian.

Preşedintele sud-coreean, a cărui cotă de popularitate scade din cauza unei economii lente, militează pentru această consolidare a cooperării între cele două Corei. Însă presa sud-coreeană îl îndeamnă la prudenţă şi cere în prealabil progrese substanţiale în domeniul ”denuclearizării”.

”Destui oameni s-au săturat de evenimente-surpriză între cei doi lideri”, scria marţi ziarul conservator Chosun Ilbo. "Preşedintele Moon trebuie să se ducă la Phenian hotărât ca denuclearizarea să fie subiectul numărul unu, doi şi trei al summitului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.