Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a sosit marţi la Phenian, la al treilea summit cu Kim Jong Un, cu speranţa de a relansa negocieri aflate într-un punct mort între Nord şi Washington cu privire la ”denuclearizare”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul nord-coreean l-a primit pe invitatul său pe pista aeroportului internaţional din Phenian, de unde Kim Jong Un superviza tirurile de racnhete anul trecut, în toiul tensiunilor între cele doi vecini.

Cei doi, însoţiţi de soţiile lor, s-au îmbrăţişat, după care au schimbat câteva vorbe. Sute de persoane agitau steaguri nord-coreene şi alte embleme ale unificării - imaginea unei peninsule neîmpărţite.

”Să deschidem o eră a păcii şi prosperităţii mulţumită solidarităţii unui popor”, se putea citi pe un panou desfăşurat în faţa terminalului, potrivit unor imagini de televiziune.

Nordul şi-a invadat vecinul în 1950, semnând începutul Rîzboiului Coreei, însă în prezent subliniază cu regularitate importanţa reunificării cu Sudul, mult mai bogat.

Moon, ai cărui părinţi au fugit din Nord în timpul războiului, efectuează o vizită de trei zile în această ţară izolată. El calcă astfel pe urmele predecesorilor săi Kim Dae-jung, care a vizitat Phenianul în 2000, şi Roh Moo-hyun, mentorul său, decedat în 2007.

Summitul ”va oferi ocazia importantă a accelerării şi mai puternice a dezvoltării relaţiilor intercoreene, care dau o nouă pagină a istoriei”, a apreciat agenţia oficială nord-coreeană de ştiri KCNA.

Această vizită extrem de rară este o nouă ilustrare a reamracabilului ”dezgheţ” în curs în peninsulă, care a permis un prim summit la sfârşitul lui aprilie în satul de frontieră Panmunjom, urmat de o a doua întâlnire în mai.

MEDIATOR

Moon a jucat un rol crucial de mediator, pentru a permite organizarea pe 12 iunie, în Singapore, a unui summit istoric între nord-coreean şi preşedintele american Donald Trump.

Kim s-a anagajat atunci în favoarea ”denuclearizării peninsulei” - un eufemism care poate fi interpretat în toate felurile. Cele două părţi se ciondănesc de atunci asupra înţelesului exact al acestui angajament.

Washingtonul cere ”o denuclearizare definitivă şi în întregime verificabilă”, în timp ce Phenianul vrea o declaraţie oficială a Statelor Unite care să marcheze sfârşitul Războiului Coreei, încheiat în 1953 doar printr-un armistiţiu.

Nordul a denunţat metode de ”gangster” ale americanilor, pe care-i acuză că vor să obţină dezarmarea sa nucleară unilaterală fără să facă vreo concesie etapă cu etapă şi fără să relaxeze presiunea sancţiunilor.

La ONU, Statele Unite au acuzat de altfel Rusia, luni, că ”trişează” şi scurtcircuitează regimul de sancţiuni impuse Phenianului cu scopul de a-i pedepsi programele nuclear şi balistic, ilustrând hotărârea americană de a cere ”denuclearizarea” înaintea oricărei relaxări.

Preşedintele sud-coreean, care are reputaţia unui om al păcii, se întâlneşte cu Kim Jong Un în cel puţin două rânduri şi va încerca să-l convingă să adopte măsuri substanţiale în vederea dezarmării.

”Dacă această vizită conduce într-un fel sau altul la o reluare a discuţiilor între Statele Unite şi Nord ea va fi importantă”, a declarat înainte să plece Moon, citat de anturajul său.

Analişti au făcut însă un duş rece acestui prea mult optimism.

PRUDENŢĂ

Întâlnirea ”probabil va genera titluri mari în roz, însă nu va servi la mare lucru în vederea accelerării eforturilor denuclearizării Coreei de Nord”, consideră cabinetul Eurasia Group.

Kim va exercita presiuni în vederea unei consolidări a cooperării intercoreene, ”mai ales în domenii sinonime unor beneficii economice Nordului”, continuă el.

”Progresiştii din Guvernul Moon şi din afară vor avea clar interesul să exagereze rezultatele summitului, mascând iniţial ceea ce va fi probabil o lipsă de angajamente tangibile”.

Moon este însoţit de mai mulţi ”căpitani” de industrie, între care moştenitorul Samsung Lee Jae-yong şi vicepreşedintele Hyundai Motor. Delegaţia sud-coreeană urmează să viziteze mai multe locuri importante la Phenian.

Preşedintele sud-coreean, a cărui cotă de popularitate scade din cauza unei economii lente, militează pentru această consolidare a cooperării între cele două Corei. Însă presa sud-coreeană îl îndeamnă la prudenţă şi cere în prealabil progrese substanţiale în domeniul ”denuclearizării”.

”Destui oameni s-au săturat de evenimente-surpriză între cei doi lideri”, scria marţi ziarul conservator Chosun Ilbo. "Preşedintele Moon trebuie să se ducă la Phenian hotărât ca denuclearizarea să fie subiectul numărul unu, doi şi trei al summitului”.

Pe agenda întâlnirii se mai află o îmbunătăţire a relaţiilor intercoreene şi o potolire a tensiunilor militare în peninsulă.

Seulul a anunţat că reuniunea ar putea să servească la stabilirea fundaţiei unei declaraţii oficiale cu privire la sfârşitul războiului. Acest lucru sugerează că o asemenea declaraţie nu este deloc probabilă în cursul summitului de la Phenian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.