Liderul mişcării şiite libaneze Hezbollah Hassan Nasrallah a îndemnat marţi la ”rezistenţă”, la o zi după recunoaşterea de către Statele Unite a suveranităţii Israelului în Platoul Golan sirian ocupat şi anexat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hezbollah este, alături de Iran, unul dintre cei mai importanţi susţinători regionali ai regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, şi luptă alături de aceştia împotriva rebelilor şi jihadiştilor în Siria. Mişcarea şiită libaneză este totodată unul dintre inamicii juraţi ai Israelului.

Preşedintele american Donald Trump a semnat luni un decret prin care recunoaşte suveranitatea Israelului în partea Platoului Golan sirian cucerită de către statul evreu în Războiul de Şase Zile în 1967 şi anexată în 1981. ONU nu a recunoscut vreodată anexarea israeliană.

Singura opţiune care le rămâne sirienilor să recupereze Platoul Golan şi palestinienilor să-şi redobândească ”drepturile legitime” se rezumă la ”rezistenţă, rezistenţă, rezistenţă”, a tunat într-un discurs televizat liderul Hezbollah.

Decizia americană este ”o cotitură crucială în istorie între arabi şi Israel”, iar ea dă dovadă de ”dispreţ faţă de lumea arabă şi islamică”, pentru a favoriza interesele israeliene, denunţă Hassan Nasrallah.

Această decizie aplică ”o lovitură fatală la ceea ce se numeşte «procesul de pace» în regiune, care are la bază (conceptul) schimbului de pământ în favoarea păcii”, a apreciat el.

Nasrallah îndeamnă Liga Arabă să treacă la acţiune, în pofida faptului că Siria este suspendată din această organizaţie, de la reprimarea în sânge a manifestaţiilor paşnice în favoarea democraţiei, în 2011.

Israelul acuză Hezbollahul de crearea - în secret - în partea Platoului Golan care se află în continuare sub controlul Siriei o reţea militară.

Hezbollah este singura mişcare care nu a depus armele la sfârşitul războiului civil libanez (1975-1990) şi a purtat trei războaie cu Israelul.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.