Şeful Hamas a declarat marţi pentru Reuters că gruparea militantă palestiniană este aproape de un acord de armistiţiu cu Israelul, chiar dacă ofensiva israeliană în Gaza a continuat, iar pe de altă parte, mişcarea palestiniană a lansat rachete spre Israel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialii Hamas sunt "aproape de a ajunge la un acord de armistiţiu" cu Israelul, iar gruparea a transmis răspunsul său mediatorilor din Qatar, a declarat Ismail Haniyeh într-o declaraţie transmisă către Reuters de asistentul său.

Declaraţia nu a oferit mai multe detalii, dar un oficial Hamas a declarat pentru postul de televiziune Al Jazeera că negocierile s-au axat pe durata armistiţiului, pe aranjamentele pentru livrarea de ajutoare în Gaza şi pe schimbul de ostatici israelieni capturaţi de Hamas cu deţinuţi palestinieni din Israel. Ambele părţi ar urma să elibereze femei şi copii, iar detaliile vor fi anunţate de Qatar, care este mediator în negocieri, a declarat Issat el Reshiq.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Hamas a luat aproximativ 240 de ostatici în timpul raidului său din 7 octombrie din Israel, când au fost ucise 1.200 de persoane.

Mirjana Spoljaric, preşedinta Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), s-a întâlnit luni cu Haniyeh în Qatar pentru a discuta despre "problemele umanitare" legate de conflict, a precizat CICR într-un comunicat. De asemenea, şefa CICR s-a întâlnit separat cu autorităţile din Qatar. CICR a precizat că nu face parte din negocierile care vizează eliberarea ostaticilor, dar, în calitate de intermediar neutru, este pregătit "să faciliteze orice eliberare viitoare asupra căreia părţile cad acord".

Informaţii despre un acord iminent privind ostaticii circulă de câteva zile. Reuters a relatat săptămâna trecută că mediatorii din Qatar voiau să ajungă la un acord pentru ca Hamas şi Israel să elibereze 50 de ostatici şi să respecte o încetare a focului de trei zile care ar permite transporturile de ajutoare de urgenţă pentru civilii din Gaza.

Ambasadorul israelian în Statele Unite, Michael Herzog, a declarat duminică, în cadrul emisiunii "This Week" de la ABC, că speră să se ajungă la un acord "în zilele următoare", în timp ce premierul Qatarului, şeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, a declarat că punctele de blocaj rămase sunt "absolut minore".

Preşedintele american Joe Biden şi alţi oficiali americani au declarat luni că un acord este aproape, dar un acord păruse aproape şi mai înainte.

"Negocieri sensibile ca aceasta se pot destrăma în ultimul minut", a avertizat duminică adjunctul consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Jon Finer, în emisiunea "Meet the Press" de la NBC. "Nimic nu este convenit până când nu se convine totul", a arătat oficialul.

Raidul Hamas din 7 octombrie, cea mai sângeroasă zi din istoria de 75 de ani a Israelului, a determinat armata israeliană să invadeze teritoriul palestinian pentru a viza Hamas. De atunci, guvernul din Gaza condus de Hamas a declarat că cel puţin 13.300 de palestinieni au fost ucişi, inclusiv cel puţin 5.600 de copii şi 3.550 de femei, în urma bombardamentelor israeliene neîncetate.

Hamas a declarat luni pe contul său de Telegram că a lansat un tir de rachete spre Tel Aviv. De asemenea, martorii au raportat că au fost trase rachete spre centrul Israelului.

Pe de altă parte, agenţia de presă palestiniană WAFA a anunţat marţi că cel puţin 17 palestinieni au fost ucişi în bombardamentele israeliene asupra taberei Nuseirat, în centrul Gaza, care au avut loc la miezul nopţii. Nu a existat deocamdată niciun comentariu imediat din partea Israelului.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat luni că cel puţin 12 palestinieni au fost ucişi şi zeci au fost răniţi în urma tirurilor asupra complexului spitalului indonezian din Gaza, care a fost încercuit de tancuri israeliene. Oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că 700 de pacienţi împreună cu personalul s-au aflat sub tirul israelian.

WAFA susţine că unitatea spitalicească din oraşul Beit Lahia, situat în nord-estul Gaza, a fost lovită de rafale de artilerie. Personalul spitalului a negat că în incintă s-ar fi aflat militanţi înarmaţi.

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a declarat "îngrozit" de atacul care, potrivit acestuia, a ucis 12 persoane, inclusiv pacienţi, citând rapoarte nespecificate. Forţele de apărare israeliene au declarat că trupele au ripostat la luptătorii din spital, luând în acelaşi timp "numeroase măsuri pentru a minimiza rănirea" persoanelor necombatante.

La fel ca toate celelalte unităţi sanitare din jumătatea nordică a Fâşiei Gaza, spitalul indonezian şi-a încetat în mare parte activitatea, dar încă adăposteşte pacienţi, personal şi locuitori strămutaţi.

Douăzeci şi opt de copii născuţi prematur, evacuaţi de la cel mai mare spital din Gaza, Al Shifa, au fost duşi luni în Egipt pentru tratament urgent.

Forţele israeliene au preluat controlul spitalului Al-Shifa săptămâna trecută pentru a căuta o reţea de tuneluri despre care au spus că a fost construită de Hamas sub complexul medical. Sute de pacienţi, personal medical şi persoane strămutate au părăsit Al-Shifa la sfârşitul săptămânii, medicii spunând că au fost alungaţi de trupe, iar Israelul afirmând că plecările au fost voluntare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.