Bărbatul suspectat că ar fi liderul grupării care a organizat lovitura de stat eşuată de sâmbătă din Etiopia în regiunea Amhara a fost împuşcat mortal, a informat poliţia, conform BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Generalul Asaminew Tsige a fost ucis în momentul în care încerca să scape din ascunzătoarea sa din capitala regiunii Amhara. Generalul armatei Seare Mekonnen a fost ucis încercând să oprească lovitura de stat.
 
Premierul Abiy Ahmed a făcut apel la cetăţenii etiopieni să se unească împotriva „forţelor răului” care vor să divizeze ţara.
 
Ahmed a declarat luni zi de doliu naţional în amintirea celor care au murit apărând ţara.
 
Generalul Seare şi guvernatorul Ambachew Mekonnen, ambii ucişi sâmbătă, erau aliaţi apropiaţi ai premierului.
 
Forţe pro-guvernamentale au fost mobilizate în capitala Amharei, Bahir Dar şi în capitala Addis Ababa.
 
Internetul a fost oprit în toată ţara, la câteva zile după ce serviciile au fost întrerupte din cauza unei pene de curent.
 
Asaminew era şeful securităţii regionale din Amhara şi ar fi fost foarte popular în rândul persoanelor tinere. El se afla printre mai mulţi oficiali militare cu rang înalt care au fost eliberaţi din închisoare la începutul lui 2018. Atunci guvernul a decis să elibereze deţinuţii politici ca răspuns la presiunea publicului.
 
El era reţinut de nouă ani pentru că plănuise anterior o lovitură de stat.
 
Asaminew avea reputaţia unui naţionalist dur, care dorea o autonomie sporită pentru cetăţenii din Amhara. El a sfătuit cetăţenii din Amhara să se înarmeze într-un videoclip pe reţelele sociale postat luna aceasta.
 
Tentativa de lovitură de stat a fost criticată de SUA, un aliat cheie pentru Etiopia.
 
A avut probabil legătură cu „rămăşiţe ale vechiului regim, nemulţumit de reformele lui Abiy”, a declarat Tibor Nagy, Secretarul de Stat adjunct pentru Africa al SUA, într-o vizită în Africa de Sud duminică.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.