Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va participa la reuniunea liderilor BRICS şi va vizita Africa de Sud în perioada 21-24 august, a anunţat vineri Ministerul chinez de Externe într-un comunicat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderii celor cinci ţări BRICS - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - se întâlnesc săptămâna viitoare, începând cu 22 august, la Johannesburg, pentru a discuta despre cum să transforme acest club de naţiuni care reprezintă un sfert din economia globală într-un club mai amplu, care să reprezinte o forţă geopolitică ce poate contesta dominaţia Occidentului în afacerile mondiale.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care este vizat de un mandat de arestare internaţional pentru presupuse crime de război în Ucraina, va fi prezent prin apel video în loc să participe personal.

Este de aşteaptat ca extinderea BRICS să fie un punct important pe ordinea de zi, întrucât aproximativ 40 de state şi-au arătat interesul de a se alătura, fie în mod oficial, fie în mod informal, potrivit Africii de Sud. Printre acestea se numără Arabia Saudită, Argentina şi Egipt.

China, care încearcă să îşi extindă influenţa geopolitică, fiind în cursă directă cu Statele Unite, a declarat că salută ideea ca mai mulţi parteneri care împărtăşesc aceleaşi idei să se alăture "familiei BRICS la o dată apropiată".

Rusia susţine, de asemenea, extinderea BRICS, în timp ce Brazilia se opune, temându-se că acest club, deja greu de gestionat, şi-ar putea vedea statura diluată de această extindere. În ceea ce o priveşte, India se află într-o poziţie de expectativă.

Pe lângă participarea la reuniunea BRICS, Xi Jinping va coprezida Dialogul liderilor China-Africa, împreună cu omologul său sud-african Cyril Ramaphosa, a precizat Ministerul chinez de Externe.

Africa este un continent unde China, Rusia şi Statele Unite concurează pentru influenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.