Liderii europeni au semnat sâmbătă o declaraţie de unitate în speraţa reînnoirii angajamentului european în piaţa Capitoliului, în acelaşi loc unde cele şase ţări fondatoare au semnat în urmă cu şase decenii Tratatul de la Roma - piatra de temelie a Comunităţii Economice Europene şi a UE, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Consiliului European le-a cerut ”celor 27” să dea dovadă de spirit de conducere în faţa crizelor europene, de la migraţie şi până la terorism, o economie muribundă şi şocul retragerii Marii Britanii din UE.

”Dovediţi astăzi că voi sunteţi liderii Europei, că voi puteţi să aveţi grijă de marea moştenire pe care am primit-o de la eroii integrării europene în urmă cu 60 de ani. Europa va fi unită ca o unitate politică sau nu va exista deloc”, a declarat Tusk în piaţa Capitoliului.

Declaraţia de la Roma proclamă că blocul comunitar ”reprezintă viitorul nostru comun” şi stabileşte o viziune comună pentru UE.

”Noi ne-am unit pentru mai bine. Europa este viitorul nostru comun”, se arată în Declaraţia de la Roma, semnată de cei 27 de lideri ai ţărilor europene, precum şi de şefii instituţilor de la Bruxelles.

Liderii europeni au semnat documentul istoric în Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din piaţa Capitoliului, unde părinţii fondatori au pus în urmă cu şase decenii piatra de temelie a Comunităţii Economice Europene, care a evoluat ulterior în Uniunea Europeană.

”Astăzi ne reînnoim jurămintele şi ne reafirmăm angajamentul pentru o uniune nedivizată şi indivizibilă”, a declarat preşedintele Comisiei Europene.

De asemenea, liderii au argumentat că doar continuarea drumului spre integrare poate să revigoreze sprijinul popular pentru blocul comunitar după retragerea Marii Britanii, care reprezintă a doua cea mai mare economie din Uniunea Europeană

Şi Tusk a avertizat cu privire la impresia greşită că uniunea se rezumă la impunerea unor reglementări mărunte asupra ţărilor UE.

”De ce ar trebui să ne pierdem astăzi încrederea în scopul unităţii? Este doar pentru că a devenit deja realitatea noastră? Sau pentru că suntem plictisiţi şi sătui de asta?”, a întrebat preşedintele Consiliului European.

Merkel a precizat că liderii europeni vor să răspundă la îngrijorările oamenilor cu privire la economie, bunăstare, migraţie şi apărare cu o uniune ”protectoare”, care oferă o garanţie pentru bunăstarea populaţiei UE.

”Ştiu că sala este puţin mai aglomerată astăzi”, a glumit premierul italian în timp ce i-a primit pe lideri în Sala degli Orazi e Curiazi din Palazzo dei Conservatori.

Gentiloni a declarat că ”am avut 60 de ani de pace în Europa şi datorăm asta curajului părinţilor fondatori. Când a căzut Cortina de Fier în 1989, noi am crezut că visul lor a devenit realitate, dar ultimele crize ne-au demostrat că istoria nu s-a încheiat. Noi trebuie să începem din nou şi avem puterea să facem asta”.

Liderii europeni şi-au început de vineri pelerinajul la Roma, în speranţa că o vizită în leagănul unităţii ar putea să reaprindă cumva vigoarea din tinereţe a Uniunii Europene, care sărbătoreşte în acest weekend şase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a insistat că blocul comunitar poate să treacă peste obstacolele recente, promovând acelaşi mesaj de unitate la summitul aniversar de la Roma.

”Oricât sunt de descurajatoare, provocările pe care le întâmpinăm astăzi nu sunt deloc comparabile cu cele pe care le-au avut părinţii fondatori. Noi stăm pe umerii giganţilor”, a declarat Juncker, amintind de reconstruirea Europei din cenuşa lăsată în urmă de al Doilea Război Mondial.

De asemenea, liderul european şi-a exprimat încrederea că blocul comunitar va supravieţui pentru a sărbătorii 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.