Liderii Turciei, Rusiei şi Iranului se întâlnesc luni pentru a încerca să asigure un armistiţiu durabil în nord-vestul Siriei, în urma atacurilor guvernului sirian, care riscă să agraveze conflictele regionale şi să declanşeze un nou val de migranţi către Turcia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Summitul de la Ankara, care reuneşte ţări ai căror aliaţi sunt combatanţi în războiul civil din ultimii opt ani, se va concentra pe regiunea Idlib, ultimul teritoriu rămas sub controlul rebelilor care vor să îl îndepărteze de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele iranian Hassan Rohani îl susţin pe Assad împotriva rebelilor. Preşedintele turc Tayyip Erdogan, alături de Statele Unite şi aliaţii europeni şi arabi, susţin facţiuni diferite de rebeli.

Forţele lui Assad, ajutate de forţe aeriene ruseşti, au recâştigat controlul asupra majorităţii terenului pierdut în război. În ultimele luni, forţele lui Assan au atacat Idlib, unde luptători radicali sirieni şi străini rezistă, alături de facţiuni mai moderate.

Potrivit unui acord între Moscova şi Yeheran, de acum doi ani, Turcia a înfiinţat 12 puncte militare de observaţie în nord-vestul Siriei, pentru a reduce luptele dintre forţele lui Assad şi rebeli. Posturile militare turceşti au fost prinse recent în schimburile de focuri, din cauza ofensivei siriene în regiune.

Erdogan a avertizat vineri, într-un interviu acordat Reuters, că orice atac al guvernului sirian împotriva posturilor sale va atrage riposta forţelor turce, riscând o posibilă confruntare directă între Ankara şi Damasc.

Erdogan şi Putin au convenit în august să normalizeze situaţia din regiune, după ce  trupe siriene au încercuit rebeli şi un post militar turcesc, într-o acţiune care potrivit Ankarei i-a pus în pericol securitatea naţională.

Luptele din nord-vestul Siriei au mărit totodată pericolul declanşării unui nou val de migranţi către Turcia, care adăposteşte în prezent circa 3,6 milioane de refugiaţi sirieni.

Potrivit Naţiunilor Unite, peste 500.000 de oameni au fost dezrădăcinaţi de la sfârşitul lunii aprilie.

Summitul survine atacului cu drone întreprins sâmbătă de gruparea Houthi din Yemen, susţinută de Iran, împotriva instalaţiilor petroliere din Arabia Saudită, care au dus la oprirea a jumătate din producţia regatului. Washingtonul a acuzat Iranul pentru aceste atacuri, dar Teheranul a negat.

Erdogan, Putin şi Rouhani vor purta luni discuţii bilaterale, înainte de la participa la o întâlnire trilaterală, pe tema evoluţiilor din Idlib. Cei trei vor susţine apoi o conferinţă de presă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.