O victorie a partidelor pro-independenţă din Scoţia este semnificativă pentru campania irlandeză pentru unitate şi scoate în evidenţă că politica din Marea Britanie trece printr-o schimbare fundamentală, a declarat, sîmbătă, lidera naţionaliştilor irlandezi Sinn Fein, Mary Lou McDonald, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul Naţional Scoţian (SNP), care a promis să organizeze un referendum pentru independenţă dacă va revini la putere, se îndreaptă spre victorie sâmbătă, în alegerile parlamentare din Scoţia, dar fără o majoritate absolută.

Lidera Sinn Fein, Mary Lou McDonald, a declarat că partidul său, care conduce în comun guvernul regional din Irlanda de Nord, aflată sub administraţie britanică şi  care este principalul partid de opoziţie din Irlanda, va urmări ”foarte atent” ce se va întâmpla în Scoţia.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Rezultatul este semnificativ ... şi cred că este doar o nouă dovadă că politica din Marea Britanie şi din Irlanda traversează o perioadă de schimbări fundamentale", a declarat McDonald pentru Reuters.

”Va exista fără îndoială un sondaj la frontieră (cu privire la unitatea irlandeză). Ne rezumăm la o chestiune de moment. (Dar), desigur, un referendum în Scoţia, desigur, independenţa în Scoţia schimbă în mod fundamental aranjamentele constituţionale din Marea Britanie şi va avea un efect foarte puternic aici, în Irlanda".

 Premierul britanic Boris Johnson a declarat că va respinge cererile pentru organizarea unui nou referendum pentru independenţă, deoarece scoţienii au sprijinit rămânerea în Marea Britanie în 2014.

Sinn Fein cere de ani de zile, şi din ce în ce mai mult de când britanicii au votat în 2016 pentru ieşirea din Uniunea Euopeană, ca Irlanda de Nord să se unească cu Republica Irlanda, în pofida faptului că o majoritate din Irlanda de Nord a votat să rămână.

Conform unui acord de pace din 1998 care a pus capăt în mare măsură unor trei decenii de violenţă între naţionaliştii catolici care doresc unitatea irlandeză şi unioniştii protestanţi care doresc să rămână în Marea Britanie, Londra poate convoca un referendum dacă pare probabilă o majoritate ”da”.

În timp ce majoritatea sondajelor sugerează că un referendum în Irlanda de Nord privind ieşirea din Marea Britanie ar eşua dacă ar fi convocat astăzi, ratele mai mari ale natalităţii în rândul naţionaliştilor irlandezi catolici ar putea schimba echilibrul de putere într-o generaţie.

McDonald, al cărei partid a presat guvernul irlandez să se pregătească acum pentru a evita conflictul post-referendum prin care a trecut Marea Britanie, crede că un sondaj la frontieră ar putea avea loc în următorii cinci ani, sau cel târziu până la sfârşitul deceniului.

Un sondaj de opinie recent sugerează că Sinn Fein ar putea deveni pentru prima dată cel mai mare partid din parlamentul nord-irlandez, iar McDonald a declarat că alegerile de anul viitor ar putea fi ”extrem de” semnificative pentru viitorul Regatului Unit.

"Da, există şanse ca Sinn Fein să apară ca cel mai mare partid şi, prin urmare, să ocupe funcţia de prim-ministru. În sine, acest lucru indică din nou realitatea schimbării şi a schimbărilor constituţionale iminente".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.