Un lider politic al etnicilor sârbi din Kosovo, Milan Radojicic, acuzat de Priştina de faptul că a fost şeful comandoului care a ucis în weekendul trecut un poliţist kosovar, a anunţat prin intermediul avocatului său că a organizat acest grup fără ca Belgradul să ştie acest lucru, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Milan Radojicic, care s-ar afla în Serbia, spune într-o scrisoare deschisă, citită într-o conferinţă de presă, la Belgrad, de către avocatul său, Goran Petronijevic, că a acţionat pentru a răspunde ”terorii” Guvernului din Kosovo împotriva comunităţii locale sârbe.

Obiectivul faptei sale a fost, spune el, ”să creeze condiţiile realizării visului de libertate al poporului (său) în nordul Kosovo”.

Serbia refuză să recunoască independenţa pe care fosta sa provincie de sud, cu populaţie majoritar albaneză, şi-a proclamat-o în 2008.

Moartea poliţistului kosovar albanez, ucis duminică într-o ambuscadă în nordul Kosovo, unde etnicii sârbi sunt majoritari, şi confrunările armate care au urmat, între Forţe Speciale ale poliţiei kosovare şi comandoul sârb puternic înarmat, este una dintre cele mai grave escaladări din ultimii ani în zonă.

”AM FĂCUT EU ÎNSUMI TOATE PREGĂTIRILE LOGISTICE”

Trei membri ai comandoului, care s-a baricadat într-o mănăstire ortodoxă, în satul Banjska, în apropiere de frontiera cu Serbia, au fost ucişi.

”Am făcut eu însumi pregătirile logistice”, dă asigurări Radojicic în scrisoare, subliniind că acţionat fără ca Belgradul să ştie, acuzat de Guvernul de la Priştina de faptul că se află în spatele acestui comando.

”Nu am spui despre asta nimănui din instituţiile puterii Republicii Serbia (...) şi nici nu am obţinut vreun ajutor de la ei”, scrie Radojicic.

El spune că moartea poliţistului a fost ”accidentală” şi ”urmată de o confruntare feroce în care cei trei camarazi ai noştri, eroii, şi-au dat viaţa pentru libertate”.

La începutul acestei săptămâni, ministrul kosovar de Interne Xhelal Sveçla l-a acuzat pe Radojicic că a fost şeful comandoului.

El a difuzat o înregistrare video filmată cu o dronă de către poliţia kosovară în timpul confruntărilor armate, în care apare Milan Radojicic într-un grup paramilitar.

Preşedintele sârb Aleksandăr Vucici a declarat săptămâna aceasta că Radojicic se află în ”Serbia centrală” şi că va fi interogat de către autorităţile sârbe.

Radojicic, care îşi anunţă în această scrisoare demisia din postul de vicepreşedinte al principalul partid politic al etnicilor sârbi din Kosovo - Lista Sârbă - este vizat din 2021 de sancţiuni americane.

Vineri dimineaţa, poliţia kosovară a desfăşurat percheziţii în mai multe localităţi în nordul Kosovo, inclusiv la Mitroviţa, la sediul care-i aparţinea lui Radojicic, dar şi la un spital.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.