Spitalele din apropierea capitalei Libiei, Tripoli, au informat că 47 de persoane au fost ucise şi alte 181 rănite în ultimele zile în urma confruntărilor dintre forţele rebele şi cele ale guvernului libian, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Majoritatea persoanelor decedate sunt soldaţi, însă printre ei se află şi câţiva civili, inclusiv  doi medici, a informat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la o conferinţă de presă de la Geneva.

Forţele rebele ale generalului Khalifa Haftar avansează cu scopul de a cuceri Tripoli. Premierul Fayez al-Serraj l-a acuzat pe Haftar că încearcă să orchestreze o lovitură de stat şi susţine că va răspunde cu forţa.

Forţele generalului Haftar au informat că au pierdut 14 soldaţi.

Duminică, ONU a cerut o încetare a ostilităţilor timp de două ore pentru a putea fi evacuaţi civilii însă luptele au continuat.

ONU, SUA, Uniunea Europeană şi ţările membre G7 au făcut apel pentru o oprire a ostilităţilor şi o întoarcere la planul de pace al ONU, însă Haftar nu a ţinut cont de aceste cereri până în prezent.

„Oamenii din Libia sunt prinşi de mult timp între părţile implicate în război iar celor mai vulnerabili le-au fost încălcate cel mai grav drepturile”, a declarat Înaltul Comisar al ONU privind Drepturile Omului, Michelle Bachelet.

„Fac apel la toate părţile implicate să evite altă violenţă fără sens şi vărsare de sânge”, a adăugat el.

Două autorităţi îşi dispută de ani de zile puterea în această ţară cuprinsă de haos de la căderea lui Muammar Gaddafi în 2011, şi anume în vest GNA condus de Fayez al-Sarraj, înfiinţat în 2015 printr-un acord mediat de ONU şi cu sediul la Tripoli, iar în est o autoritate rivală controlată de către Armata Naţională Libiană (ANL), autoproclamată de mareşalul Khalifa Haftar.

Forţele ANL coordonează un atac prelungit din sudul şi vestul oraşului începând de joi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.