Guvernul susţinut de ONU al Libiei a informat că 21 de persoane au fost ucise şi alte 27 au fost rănite în urma confruntărilor din apropierea capitalei Tripoli, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a cerut oprirea imediată a luptelor şi începerea unor discuţii.

Forţele rebele ale generalului Khalifa Haftar avansează cu scopul de a cuceri Tripoli. Premierul Fayez al-Serraj l-a acuzat pe Haftar că încearcă să orchestreze o lovitură de stat şi susţine că va răspunde cu forţa.

Forţele generalului Haftar au informat că au pierdut 14 soldaţi.

Mai devreme, ONU a cerut o încetare a ostilităţilor timp de două ore pentru a putea fi evacuaţi civilii însă luptele au continuat.

Într-un comunicat, Pompeo a declarat că SUA sunt îngrijorate „profund privind luptele din apropiere de Tripoli”.

„Campania unilaterală împotriva Tripoli pune în pericol civilii şi subminează un posibil viitor mai bun pentru toţi libienii”, se arată în comunicat.

Puterile internaţionale au început să îşi evacueze personalul din Libia în urmă înrăutăţirii situaţiei. Libia este scena unor violenţe şi a instabilităţii politice de când fostul lider autoritar Muammar Gaddafi a fost înlăturat de la putere şi ucis în 2011.

Într-un comunicat comun, Washingtonul, Parisul, Londra, Roma şi Abu Dhabi au îndemnat joi ”toate părţile” libiene să scadă ”imediat tensiunile”.

Două autorităţi îşi dispută de ani de zile puterea în această ţară cuprinsă de haos de la căderea lui Muammar Gaddafi în 2011, şi anume în vest GNA condus de Fayez al-Sarraj, înfiinţat în 2015 printr-un acord mediat de ONU şi cu sediul la Tripoli, iar în est o autoritate rivală controlată de către Armata Naţională Libiană (ANL), autoproclamată de mareşalul Khalifa Haftar.

Forţele ANL coordonează un atac prelungit din sudul şi vestul oraşului începând de joi. ONU a informat că cererile sale privind oprirea ostilităţilor au fost ignorate iar serviciile de urgenţă nu au putut pătrunde în zonele în care au loc luptele.

Totuşi, un purtător de cuvânt al ONU a declarat pentru AFP că încă există speranţă privind „un răspuns pozitiv”.

Duminică forţele ANL au informat că a coordonat primul său atac aerian, la o zi după ce au fost ţinta unor raiduri aeriene ale guvernului libian.

Forţele loiale GNA au avansat încet iar duminică un purtător de cuvânt al GNA a declarat pentru Al-Jazeera că GNA intenţionează acum să „cureţe” toată ţara.

Comandamentul SUA pentru Africa, responsabil pentru operaţiunile militare americane din Africa, a informat că din cauza situaţiei tensionat a relocat un contingent de forţe militare americane temporar, însă nu a oferit mai multe detalii.

Ministrul de Afaceri Externe al Indiei, Sushma Swaraj, a informat că întregul său contingent de 15 soldaţi ai păcii din Forţele Centrale de Poliţie în Rezervă au fost evacuaţi de la Tripoli din cauza situaţiei „care s-a înrăutăţit brusc”.

Compania italiană multinaţională de petrol şi gaze, Eni, a decis îşi evacueze tot staff-ul italian. De asemenea, ONU îşi va evacua tot personalul neesenţial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.