Israelul a efectuat miercuri raiduri aeriene asupra Libanului vecin, ucigând cel puţin nouă persoane potrivit unor surse libaneze, în urma unui atac cu rachete în care a fost ucis un soldat israelian, o "escaladare periculoasă", potrivit ONU, care se teme de o conflagraţie regională, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Schimburile de focuri de armă sunt zilnice la frontiera dintre Israel şi mişcarea islamistă libaneză Hezbollah, aliată a palestinienilor de la Hamas, în contextul războiului din Fâşia Gaza, dar atacurile sunt efectuate din ce în ce mai departe, de o parte şi de alta a frontierei.

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU a declarat că "escaladarea" violenţelor în zona de frontieră "este periculoasă şi trebuie să înceteze", în timp ce Washingtonul a făcut apel la "mijloace diplomatice" pentru a reduce tensiunile.

Franţa, prin vocea ministrului său de Externe, a susţinut că situaţia din Liban este "gravă, dar nu ireversibilă".

Armata a vizat "ţinte teroriste ale Hezbollah" în mai multe localităţi din sudul Libanului, ucigând patru persoane, trei civili din aceeaşi familie şi un combatant al mişcării islamiste, potrivit agenţiei oficiale de presă naţionale (ANI).

Aceste raiduri, în localităţi pe o rază de la 10 la 25 km de graniţă, au fost efectuate ca represalii la o rachetă trasă din Liban asupra unei baze militare din nordul Israelului, care a ucis un soldat, potrivit armatei israeliene.

Atac cu dronă

Serviciile de salvare israeliene Magen David Adom, au raportat iniţial şapte răniţi, dintre care cinci la Safed.

Un fotograf al AFP a văzut medici şi soldaţi care evacuau cu un elicopter militar o persoană rănită din spitalul din Safed către o altă unitate.

Acest atac cu rachete nu a fost revendicat de Hezbollahul pro-iranian.

Potrivit ANI, o femeie, fiul ei de doi ani şi fiul vitreg de 13 ani au fost ucişi în satul Sawaneh.

Un alt raid a distrus o clădire în satul Adchit, ucigând un luptător Hezbollah şi rănind alţi zece, potrivit ANI, care a raportat distrugeri de amploare.

Hezbollah a confirmat ulterior moartea unuia dintre luptătorii săi din sat. Aceasta a anunţat apoi moartea unui alt luptător într-un atac separat.

O sursă de securitate libaneză a declarat în cursul serii că alţi trei civili, dintre care două femei, au fost ucişi într-un atac israelian asupra unei clădiri din oraşul Nabatiyeh din sudul ţării. ANI a făcut referire la un atac cu "dronă".

"Ofensivă foarte puternică"

De a doua zi după atacul sângeros al Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie, care a declanşat războiul din Fâşia Gaza, Hezbollah a vizat poziţii militare israeliene la graniţă, în sprijinul mişcării islamiste palestiniene.

Israelul, la rândul său, bombardează în mod regulat sudul Libanului şi efectuează atacuri ţintite împotriva liderilor mişcării islamiste libaneze.

Şeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevi, aflat într-o vizită în nordul ţării, a declarat miercuri că "următoarea campanie va fi o ofensivă foarte puternică", potrivit unui comunicat al armatei.

La rândul său, un înalt responsabil al Hezbollah, Hachem Safieddine, a avertizat că "această agresiune (...) nu va rămâne fără răspuns".

Violenţele dintre armata israeliană şi Hezbollah au provocat strămutarea a zeci de mii de persoane de ambele părţi ale frontierei.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat marţi că o încetare a focului va intra în vigoare doar după ce luptele dintre Israel şi Hamas în Gaza vor lua sfârşit, ameninţând că va riposta la orice atac israelian.

În mai mult de patru luni, cel puţin 248 de persoane, majoritatea luptători ai Hezbollah şi ai altor grupuri aliate, dar şi 33 de civili, au fost ucise în sudul Libanului, potrivit unui bilanţ realizat de AFP. De partea israeliană, 16 persoane au fost ucise, zece soldaţi şi şase civili, potrivit armatei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.