O manifestaţie care a adunat marţi la Beirut mai multe sute de libanezi care critică "cooperarea" preşedintelui francez Emmanuel Macron cu liderii consideraţi "corupţi", a degenerat seara în confruntări cu Poliţia, provocând rănirea a 22 de persoane, potrivit unui ONG, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adunarea a început paşnic înainte ca participanţii să arunce cu pietre contra forţelor de ordine care au răspuns cu gaze lacrimogene. Ciocnirile au dus la rănirea a 22 de persoane, dintre care unul a fost spitalizat, a indicat Crucea Roşie libaneză. 

Unii manifestanţi l-au criticat pe preşedintele francez care s-a întâlnit în acelaşi timp în capitala libaneză cu oficialii. 

"Trebuia să vină să ne asculte, să ne ajute să ne realizăm aspiraţiile, nu să se aşeze la masă cu corupţii şi criminalii care au ucis poporul", a spus Rima, 46 de ani. "Cooperând deveniţi complici", se putea citi pe o pancartă în mulţime. 

Cu drapele libaneze şi scandând contra clasei politice "corupte" şi a unui "sistem clientelar", contestatarii, mobilizaţi la chemarea unei coaliţii formată din mai multe organizaţii, au cerut să construiască "un nou Liban" bazat pe un "Stat laic" şi modern. 

Explozia din portul Beirutului a ucis cel puţin 188 de persoane şi a devastat mai multe cariere din capitală. 

În vizită în Liban pentru a doua oară de la uriaşa deflagraţie, Emmanuel Macron a accentuat presiunea pe oficialii libanezi cerându-le să lanseze "cât mai repede" adevărate reforme care să răspundă furiei libanezilor care-i consideră responsabili de explozie, acuzându-i de neglijenţă şi corupţie. 

Libanul este guvernat de la independenţa sa de un sistem care a alimentat corupţia şi clientelismul.     

Sub presiunea internaţională şi cea a străzii, preşedintele statului Michel Aoun şi cel al Adunării Naţionale Nabih Berri au cerut în ultimele zile  "schimbarea sistemului confesional" în favoarea unui "Stat laic". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.