Letonia a dărâmat un monument de 79 de metri ridicat în timpul erei sovietice, cu scopul de ”a întoarce o altă pagină dureroasă a istoriei”, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Construit în 1985, obeliscul a celebrat victoria armatei sovietice asupra naziştilor şi a fost amplasat în Parcul Victoriei din Riga. Înlăturarea sa a fost transmisă în direct de presa letonă, joi.

”Letonia dă jos unul dintre simbolurile ocupaţiei sovietice de la Riga. Întoarce o altă pagină dureroasă a istoriei şi speră la un viitor mai bun”, a declarat, joi, ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics pe contul de Twitter.

Monumentul reprezenta o structură de 79 de metri decorată cu cinci stele aurii, fiecare dintre ele simbolizând un an din al Doilea Război Mondial. Obeliscul era flancat de o statuie de bronz care înfăţişa trei soldaţi şi de o statuie a unei femei reprezentând ”Ţara Mamă”.

În iunie, Parlamentul leton a anunţat într-un comunicat de presă că a adoptat o lege care ”prevede dezmembrarea siturilor care glorifică regimurile sovietice şi naziste, inclusiv Monumentul soldaţilor sovietici — Eliberatorii Letoniei sovietice şi ai Rigăi de invadatorii fascişti germani în Parcul Victoriei din Riga”.

Legea a acordat municipalităţilor relevante libertatea de acţiune de a iniţia desfiinţarea ”indiferent de proprietarul amplasamentului şi de terenul pe care se află”.

”Scopul legii este de a preveni denigrarea şi ameninţarea la adresa valorilor Letoniei ca democraţie şi stat naţional, precum şi de a exprima o poziţie de condamnare împotriva puterii, politicilor şi crimelor ilegale de ocupaţie atât ale URSS, cât şi ale Germaniei naziste”, se arată în comunicatul de presă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.