Letonia a dărâmat un monument de 79 de metri ridicat în timpul erei sovietice, cu scopul de ”a întoarce o altă pagină dureroasă a istoriei”, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Construit în 1985, obeliscul a celebrat victoria armatei sovietice asupra naziştilor şi a fost amplasat în Parcul Victoriei din Riga. Înlăturarea sa a fost transmisă în direct de presa letonă, joi.

”Letonia dă jos unul dintre simbolurile ocupaţiei sovietice de la Riga. Întoarce o altă pagină dureroasă a istoriei şi speră la un viitor mai bun”, a declarat, joi, ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics pe contul de Twitter.

Monumentul reprezenta o structură de 79 de metri decorată cu cinci stele aurii, fiecare dintre ele simbolizând un an din al Doilea Război Mondial. Obeliscul era flancat de o statuie de bronz care înfăţişa trei soldaţi şi de o statuie a unei femei reprezentând ”Ţara Mamă”.

În iunie, Parlamentul leton a anunţat într-un comunicat de presă că a adoptat o lege care ”prevede dezmembrarea siturilor care glorifică regimurile sovietice şi naziste, inclusiv Monumentul soldaţilor sovietici — Eliberatorii Letoniei sovietice şi ai Rigăi de invadatorii fascişti germani în Parcul Victoriei din Riga”.

Legea a acordat municipalităţilor relevante libertatea de acţiune de a iniţia desfiinţarea ”indiferent de proprietarul amplasamentului şi de terenul pe care se află”.

”Scopul legii este de a preveni denigrarea şi ameninţarea la adresa valorilor Letoniei ca democraţie şi stat naţional, precum şi de a exprima o poziţie de condamnare împotriva puterii, politicilor şi crimelor ilegale de ocupaţie atât ale URSS, cât şi ale Germaniei naziste”, se arată în comunicatul de presă.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.