Un apropiat al lui Aleksei Navalnîi, Leonid Volkov, îndeamnă marţi la o nouă manifestaţie la nivel naţional - duminică, de Ziua Îndrăgotiţilor - în susţinearea opozantului rus, condamnat săptămâna trecută la trei ani şi jumătate de închisoare, din care mai are de ispăşit doi ani şi opt luni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă, în ultimele săptămâni, în semn de protest faţă de arestarea lui Aleksei Navalnîi la revenirea sa în Rusia, la 17 ianuarie, după ce a primit îngrijiri timp de cinci luni în Germania, în urma unei presupuse otrăviri cu un agent neurotoxic de tip noviciok, în august, de care opozantul îl acuză pe Vladimir Putin şi FSB-ul. Kremlinul neagă că a jucat vreun rol.

În cursul acestor manifestaţii - pe care Kremlinul le consideră ilegale şi periculoase -, poliţia a arestat peste 11.000 de oameni.

Leonid Volkov - care a fugit din Rusia în Lituania - a anunţat că o nouă formă a manifestaţiilor prevăzute în acest weekend ar urma să le permită manifestanţilor să stea departe de poliţie.

Aliatul lui Navalnîi îi îndeamnă pe locuitorii marilor oraşe să se adune în apropierea locuinţelor lor, la ora 17.00 GMT (19.00, ora României) şi să aprindă lanterna de la telefonul mobil timp de mai multe minute.

El le propune de asemenea să se adune cu lumânări şi să aşeze în formă de inimă - de Valentine's Day -, pentru a fi fotografiaţi de sus, o operaţiune care nu ar dura mai mult de un sfert de oră.

Scopul, spune el, este ”inundarea” reţelelor de socializare cu aceste imagini de la manifestaţii scurte.

”Crezi că eşti singurul căruia îi pasă de ceea ce se întâmplă în ţară? Vei vedea că nu este aşa”, scrie Leonid Volkov în acest mesajpublicat pe Telegram.

”Fără OMON (poliţia rusă antirevoltă), fără frică. Poate că vi se părea că aceste 15 minute nu vor schimba nimic, dar de fapt ele vor schimba totul”, adaugă el.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat la 2 februarie cu privire la încălcarea unei eliberări condiţionate într-un dosar de deturnare de fonduri în care a fost condamnat în 2014.

În urma acestei condamnări, tensiunile între Uniunea Europeană (UE) şi Rusia au crescut cu un nivel. Occidentul ameninţă Moscova cu noi sancţiuni.

Ministerul rus de Externe a anunţat marţi că-i consideră pe membrii Fundaţiei luptei împotriva corupţiei (FBK) a lui Navalnîi drept ”agenţi de influenţă” în serviciul NATO.

Reprezentanţi ai UE, Marii Britanii, Statelor Unite - toate membre NATO - s-au întâlnit cu reprezentanţi ai opozantului rus luni şi le-au dat instrucţiuni cu privire la modul în care să provoace tulburări politice în Rusia, a acuzat o purtătoare de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.