Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat, în pofida criticilor, două legi controversate, una permiţând autorităţilor să blocheze sau să amendeze publicaţii pe Internet care difuzează ”ştiri false”, iar cealaltă pedepsind ”ofense la adresa simbolurilor statului”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Publicarea oficială a acestor legi, luni, adoptate la începutul lui martie de deputaţi, are loc în pofida protestelor apărătorilor drepturilor omului, care văd în ele riscul cenzurii şi ameninţări la adresa libertăţii de exprimare.

Prima lege pedepseşte ”false informaţii semnificative social şi difuzate ca informaţii adevărate”, care creează o ”ameninţare la adresa securităţii” publicului sau statului sau pot ”conduce la tulburări masive”.

Procurorilor le revine să stabilească ceea ce constituie o ”informaţie falsă” şi să dea jandarmului rus al presei, Roskomnadzor, puterea de a cere ştergerea acesteia, sub ameninţarea blocării. Legea prevede o amendă de până la 1,5 milioane de ruble (20.500 de euro).

A doua lege pedepseşte ”ofense aduse simbolurilor statului” şi permite Roskomnadzor să blocheze conţinuturi care dau dovadă de ”lipsă de respect” faţă de autorităţi. În afară de amenzi, legea prevede până la 15 ani de închisoare în cazul recidiviştilor.

În opinia apărătorilor drepturilor omului, aceste două legi reprezintă o nouă etapă a reprimării vocilor critice şi presei în Rusia.

”Aceste noi interdicţii şi sancşiuni nu sunt doar urmarea măsurilor legislative represive care au început în 2012”, după manifestaţiile împotriva revenirii lui Vladimir Putin la preşedinţie, a declarat pentru AFP Iuri Djibladze, preşedintele Centrului pentru Dezvoltarea Democraţiei şi Drepturilor Omului.

”Acesta este un nivel cu totul nou, care care reia aproape literal legi din epoca sovietică”, subliniază el.

”Începând de-acum, poliţia va decide ceea ce este ştire falsă şi ceea ce nu este”, denunţă, la rândul său, Aleksandr Cerkasov, conducătorul organizaţiei Memorial. ”Asta va conduce la încălcări ale libertăţilor şi drepturilor civice”, a adăugat el.

”SĂ URASCĂ ÎN TĂCERE”

Preşedintele Consiliului Consultativ pentru Drepturile Omului de la Kremlin Mihail Fedotov a declarat pentru AFP că grupul său i-a cerut, fără succes, preşedintelui rus să nu promulge această lege.

Inclusiv publicaţii în general conciliante cu preşedintele rus au criticat legea. ”Autorităţile vor ca oamenii să urască în tăcere”, declara săptămâna trecută cotidianul popular Moskovski Komsomoleţ, apreciind că ”dorinţa autorităţilor de a le pune căluş subiectelor” este ”lipsită de sens”.

Promulgarea acestor două legi are loc în timp ce Rusia sărbătoreşte cinci ani de la anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea, condamnată de către comunitatea internaţională.

Autorităţile nu au încetat, în ultimii ani, să-şi consolideze presiunea asupra Internetului rus, blocând conţinuturi şi site-uri cu legături cu opoziţia, dar şi servicii care refuză să coopereze, precum platforma video Dailymotion, reşeaua de socializare LinkedIn şi mesageria criptată Telegram.

Deputaţii ruşi studiază, de asemenea, un proiect de lege care prevede să se creeze un ”Internet suveran”, capabil să funcţioneze în mod independent.

Criticii acestui proiect afirmă că se tem de un Internet ”după modelul chinez”, sub controlul autorităţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.