Senatul italian a blocat miercuri un proeict de lege împotriva homofobiei, căruia partide de extremă dreapta şi Vatcanul i s-au opus aprig, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea ”Zan” - care poartă numele deputatului Alessandro Zan din cadrul Partidului Democrat (PD, centru-stânga) - viza pedepsirea actelor de discriminare şi de incitare la violenţă faţă de lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali (LGBT) şi persoane cu dizabolităţi.

Prntr-un vot secret, cerut de Partidele Liga (extremă dreapta) şi Fratelli d'Italia (FDI, extremă dreapta), Camera superioară a Parlamentului italian a împiedicat - cu 151 de voturi la 131 adoptarea definitivă a textului, adoptat de camera Deputaţilor în noiembrie.

Acest proiect de lege poate fi prezentat din nou - într-o nouă variantă cu totul nouă -, peste şase luni, potrivit regulamentului Parlamentului italian.

Blocarea acestui proiect de lege este ”o pagină neagră a democraţiei şi drepturilor. Senatul a decis să rămână departe de exigenţele reale” ale ţării, a denunţat Alessandro Zan.

Critici ai textului apreciau că acesta ar putea afecta libertatea de exprimare şi că ar fi deschis calea ”propagandei homosexuale” în şcoli, argumente respinse de către Alessandro Zan.

Vaticanul a depus în iunie o plângere diplomatică oficială - o msăură fără precedent - împotriva legii, apreciind că încalcă Concordatul, Tratatul bilateral dintre Italia şi Sfârntul Scaun.

Vaticanl îşi exprima atunci îngrjorarea faţă de faptul că, în virtutea legii homofobiei, catolicii ar fi putut fi daţi în judecată dn cauza faptului că-şi exprimă opinia în favoarea structurii familiei tradiţionale heterosexuale.

Premierul italian Mario Draghi a răspuns atunci Vaticanului că Parlamentul este ”liber” să legifereze în acest domeniu, deoarece ”Italia este un stat laic şi nu un stat confesional”.

În Italia, o ţară în mod tradiţional catolică, în care se află enclava Vaticanului, legislaţia cu privire la lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali este sensibilă.

Însă, potrivit unui sondaj Demos & Pi, realizat în iulie, legea Zan era susţinută de 62% dintre italieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.