Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că va participa la o reuniune a OSCE în Macedonia de Nord, dacă Bulgaria îşi va deschide spaţiul aerian pentru delegaţia rusă şi a susţinut că reprezentanţii unor ţări occidentale au cerut să se întâlnească cu el, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De când preşedintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor ruse în Ucraina în februarie 2022, Occidentul a încercat să izoleze Rusia, iar întâlnirile faţă în faţă între miniştrii de rang înalt au fost rare. Spaţiul aerian bulgar este închis pentru avioanele ruseşti ca parte a sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană după intervenţia Rusiei în Ucraina.

Lavrov a declarat că Macedonia de Nord l-a invitat să participe la o reuniune a miniştrilor de externe din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care include Canada şi Statele Unite, care are loc la Skopje, în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie.

"Se pare că Bulgaria a promis Macedoniei că îşi va deschide spaţiul aerian - dacă se va întâmpla acest lucru, atunci vom fi acolo. Să vedem", a declarat Lavrov la o conferinţă la Moscova.

"Există deja mai multe solicitări de întâlniri - inclusiv din partea reprezentanţilor occidentali", a susţinut Lavrov, menţionând în context întâlnirea pe care a avut-o anul trecut cu secretarul de stat american Antony Blinken la reuniunea G20 a ţărilor industrializate şi emergente.

Lavrov nu a precizat cine a cerut întâlniri de la Consiliul OSCE. "Bineînţeles, ne vom întâlni cu toată lumea", a declarat şeful diplomaţiei ruse. "Dacă cineva se apropie de noi, noi nu fugim niciodată şi nu ne ascundem", a adăugat el.

Ministrul de externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, a declarat luna aceasta că se aşteaptă ca Blinken să participe, alături de miniştrii de externe ai Marii Britanii, Canadei, statelor UE şi al altor ţări membre NATO, precum şi al Ucrainei.

Osmani a declarat că vecinii Macedoniei de Nord nu au luat încă o decizie finală cu privire la regulile de survol pentru delegaţia rusă.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei OSCE din Macedonia de Nord nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, notează Reuters.

OSCE, care are 57 de membri, are ca scop prevenirea conflictelor şi a crizelor de securitate.

CITEȘTE ȘI Scandal în cel mai mare organism de securitate din lume, unde Rusia blochează preluarea preşedinţiei OSCE de către Estonia

 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.