Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, i-a recomandat preşedintelui Vladimir Putin să ordone expulzarea unui număr de 35 de diplomaţi americani din Rusia după ce Washingtonul a decis să expulzeze acelaşi număr de diplomaţi ruşi din Statele Unite. De asemenea, reprezentanţii misiunii diplomatice americane din Rusia ar urma să primească o interdicţie privind utilizarea unui depozit şi a casei de vacanţă din Serebriani Bor, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lavrov a explicat că 31 de diplomaţi americani ar urma să fie expulzaţi din cadrul Ambasadei Statelor Unite de la Moscova, iar alţi patru diplomaţi expulzaţi lucrează la Consulatul Statelor Unite din Sankt Petersburg.

Până în acest moment nu există informaţii privind acceptarea recomandării de către preşedintele Vladimir Putin.

Serviciile secrete americane susţin că hackerii ruşi guvernamentali au orchestrat mai multe atacuri cibernetice împotriva Comitetului Naţional Democrat şi a campaniei democratei Hillary Clinton într-o încercare de a înclina balanţa electorală spre republicanul Donald Trump, care a demostrat în timpul campaniei o atitudine mai favorabilă Rusiei.

Însă, Lavrov susţine că toate acuzaţiile de implicare în procesul electoral american sunt lipsite de orice bază reală.

Preşedintele Barack Obama a impus sancţiuni împotriva a şase cetăţeni şi cinci entităţi ruse, inclusiv două agenţii de informaţii ale Kremlinului. Aceste sancţiuni vizează îngheţarea activelor financiare deţinute pe teritoriul Statelor Unite, ca reacţie la atacurile cibernetice orchestrate în timpul campaniei electorale de către Moscova.

De asemenea, alţi 35 de diplomaţi ruşi au primit ordin de expulzare din partea Washingtonului şi au la dispoziţie 72 de ore pentru a părăsi SUA. Aceste expulzări reprezintă o replică faţă de campania de intimidare şi hărţuire a diplomaţilor americani din Rusia.

Kremlinul a reacţionat imediat faţă de noile sancţiuni şi expulzări, iar purtătorul de cuvânt Dimitri Peskov a precizat că vor exista măsuri ”adecvate” şi un ”răspuns în oglindă” din partea preşedintelui Vladimir Putin.

De regulă, există măsuri reciproce privind expulzarea unor diplomaţi. Administraţia George W Bush a expulzat în 2001 un număr de 51 de diplomaţi ruşi, acuzaţi de acţiuni de spionaj în Statele Unite. Rusia a răspuns prin emiterea unui ordin de expulzare pentru 50 de reprezentanţi diplomatici ai Statelor Unite.

Autorităţile ruse au negat în mod vehement toate acuzaţiile de implicare în alegerile prezidenţiale.

De asemenea, există teama că sancţiunile impuse de preşedintele Barack Obama ar putea să fie anulate de Donald Trump. Miliardarul republican a negat anterior existenţa unor atacuri cibernetice orchestrate de către Moscova, susţinând că este vorba de o campanie a susţinătorilor democratei Hillary Clinton.

Republicanul a mers atât de departe încât să declare că nu s-a discutat anterior de ziua alegerilor de atacurile cibernetice orchestrate de către hackerii ruşi, deşi acestea au apărut în presa americană încă din iulie 2016.

Reprezentanţii Kremlinului au reacţionat în mod furios faţă de sancţiunile anunţate de Obama.

”Oamenii care şi-au petrecut opt ani în Casa Albă nu reprezintă o administraţie, vorbim un grup de pierzători în politică externă, plini de ură şi cu o perspectivă extrem de limitată. Astăzi, Obama a demostrat asta în mod oficial”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

În schimb, ambasada rusă din Londra a precizat că administraţia Obama este una ”nefericită” într-o postare de pe Twitter.

O sursă din diplomaţia rusă a explicat că măsurile luate de administraţia americană sunt ”complet neaşteptate”, iar mulţi diplomaţi se pregăteau să sărbătorească Anul Nou. De asemenea, mulţi diplomaţi ruşi care au primit ordin de expulzare se chinuie să găsească bilete de avion, pentru că toate avioanele sunt pline în perioada sărbătorilor de iarnă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.